Olika sorter

 
Olika sorters hästar har vi sett idag i Kalvefall. Vi var där på ridhusinvigningen, och Ella och Haldol visade först bruksridning, och sedan working equitation, efter en nästan Scandinavium-snabb ombyggnad av banan. Det mesta gick ju att återvinna, så det var bara några små justeringar som behövde fixas, även om regler och upplägg trots allt skiljer en hel del.
 
Före oss var det en uppvisning av "tölt in harmony", och det var förstås en islandshäst som visade. Innan dess visades skogskörning som tävlingsform av en nordsvensk. När vi var klara med det avslutande momentet, WE dressyr, som vi lade sist av logistiska skäl, så kom ett varmblod och visade dressyr på medelsvår nivå. Ännu mer stod på programmet, som klassisk ridning, islandskadrilj och riddarspel.
 
Jag tycker att det är roligt när många olika hästar med olika användningsområden kan samlas så här. Det är ett bra sätt att visa bredden och möjligheterna, och roligt att få träffa en bred skara hästfolk. Det finns olika sätt att trivas med sin häst och bra att det lyfts fram. Sedan tycker jag förstås att det känns extra bra att konstatera att Haldol hade kunnat fixa timmerstockarna också, och en del annat med. När jag sa att tölt kanske blev svårt, så hävdade Unni att det gör han ibland som övergång till trav. Kanske det. Jag är övertygad om att Muska har förmåga att tölta i varje fall halvbra, och det finns säkert en del gemensamma anlag mellan fjord och islandshäst. Fast jag tror inte att vi ska prova på tölt in harmony :-)
 
På hemvägen tänkte jag på alla de som visar fjordhästen i sådana här sammanhang. En del gör reklam i små sammanhang som detta, andra sliter år efter år på Stockholm horse show eller i Göteborg. Insatser som kräver mycket planering och många dagars arbete. Imponerande! Och viktigt!
 
Genom att mötas så här skapar vi intresse, och respekt för vår fina häst. Alla som är ute och visar sitt goda temperament och samarbetsvilja vinner vänner. Och av bara farten får vi lite inspiration från andra duktiga hästmänniskor med andra sorters hästar.
 
2 kommentarer

Surt sa räven, eller?

Nu svämmar Facebook över av bilder från Scandinavium, i alla fall om man som jag har många hästintresserade vänner. Dressyr, hoppning, mässa med shopping och rasmontrar, paddocksuppvisningar och gamla vänner... Jag har glatt mig åt fin fjordreklam i paddocksprogrammet och rasmontern. Men i år missar jag alltihop....
 
... och det gör faktiskt inte så mycket. Visst, det är alltid roligt att vara där och uppleva det hela, och när man väl tagit sig dit så har jag inte ångrat mig. Så kanske låter mitt uttalande som "surt sa räven...", och kanske är det så. Eller så är det så enkelt att det har varit rätt mycket flängande på sista tiden, och jag har upplevt både Stockholms och Göteborgs hästshower ett antal gånger. Så det är rätt gott att vara hemma och ta det lugnt.
 
I kväll har jag mockat, och sen blev det klippning av ett par manar. Rätt skön avkoppling när man kommer hem trött på fredagskvällen. Så mycket mer blir det nog inte gjort idag. Och imorgon blir det till att packa och sedan åka till invigningen i Kalvefall, så riktig hemmahelg är det ju inte.
 
Ibland behöver man inspiration av att se andra, se de bästa. Ibland är det roligt att vara med själv, få testa och få utvecklas. Man kan nog inte precis jämföra uppvisningen i Kalvefall med det som pågår i Scandinavium, men det ska bli roligt ändå. Vi hoppas att vi ska kunna inspirera några, särskilt att prova WE, som ju är rätt okänt för många.
 
Och sen får jag väl försöka ta en sväng förbi TVn och se om det finns några glimtar från den stora hästshowen. Jag är en dålig TV-tittare, men den skulle ju kunna ge mig en chans att få ta lite del av även detta. Så mycket fjordingar kanske det inte blir på TV, men då kan jag ta en sväng ut och kika. Kanske är det ändå så att jag njuter allra mest av dem så :-)
 
0 kommentarer

Omnämnda i Bule-bladet

Bule-bladet är en reklamtidning för Ydre-bygden. Jag har fått veta att vi är omnämnda i det senaste numret. Anledningen är att vi på lördag ska vara med på en invigning av ett ridhus. Ridhuset i Kalvefall, som ligger mellan Sund och Norra Vi i Ydre kommun.
 
Ella och jag ska åka dit med Haldol. Vi ska visa bruksridning och WE, och tanken är att jag ska prata och bygga hinder, och Ella ska rida. Vi börjar med bruksridning och Ella visar hur man rider en del av hindertyperna. Sedan bygger vi successivt om till WE och visar teknik/speedmonent, för att avsluta med ett smakprov på WE dressyr.
 
Många olika grenar och sätt att använda häst kommer att visas. Det är utlovat dressyr, timmerkörning, islandshästkadrilj och en del mer. Vår del i programmet är klockan 15, men det hela börjar redan före lunch. Kom gärna och titta om du har möjlighet!
 
 
0 kommentarer