Många funderingar om pris

Inlägget om vad en fjordhäst kostar har lästs av många, och i fjordhäsgruppen på Facebook gav delningen en lång rad kommentarer.

Någon skrev att diskussionen inte är ny, och det stämmer bra. Frågan har varit aktuell länge, och med viss variation varit ständigt aktuell.

Andra var inne på att det är en hobby, och man kan inte förvänta sig att tjäna pengar på att föda upp fjordhästar, eller för den delen inte de flesta andra hästar heller. Det ligger en del i det, och jag förväntar mig inte att jag ska leva på fjordhästuppfödning.

Men om duktiga uppfödare, med erfarenhet, ska kunna ta fram alla de fina hästar som jag hoppas, så funkar det inte att de ska lägga till en massa egna, privat pengar, som alltså mer eller mindre ges till varje köpare.

Jag har hört sägas att det finns stor efterfrågan på femåriga fjordingar som är ridna och körda (och över 145 cm, eller andra krav). Det kanske man kan tycka, om man är villig att ta fram sådana för 25.000 kr, max. Om man verkligen vill ha en väl uppfödd och hanterad häst så menar jag att man åtminstone måste vara beredd att betala vad det kostar att ta fram den, i faktiska utgifter. Att man tycker att det är så roligt att göra det att tiden inte värderas är väl en sak.

Jag inbillar mig inte att detta löses genom en enkel diskussion. Detta är en fråga som berör större delen av hästbranschen, och det finns många tankar om detta.

Men jag hoppas att några har blivit påminda om att våra hästar är värda uppskattning och att vara stolta över. Om vi agerar så, och visar upp dem på bästa sätt i olika sammanhang (och det är det redan många som gör), så tror jag att det är fler som upptäcker rasens många goda egenskaper.

Att de är lätta att känna igen kan vara ett hinder. Många har hört om den där starka, dumma eller feta fjordingen som någon träffade för 30 år sedan. Men att alla känner igen en fjording kan också vara en fördel. Alla kommer att se att den duktiga, snälla och arbetsvilliga hästen är en fjording. Så nu gäller det bara att visa så många sådana att de flesta glömmer de där trista undantagen!

 
3 kommentarer

Vad kostar en fjordhäst?

Då och då får jag frågan om vad en fjordhäst kostar.  Jag borde svara "för lite".

Frågan är ju i sig omöjlig. Vad menar de? Ett föl, en tävlingshäst, ung eller gammal, frisk eller mera sliten eller vad? Det är ju många saker som påverkar hästens pris. Ras är egentligen mindre viktigt än vad hästen kan och hur den är.

Vad har den för historia? Vad har du för krav och förväntningar? Vad kan du och vad vill du? Vilken häst är rätt för dig? Billigast i längden blir säkert att köpa rätt häst, som passar och är bra.

En sådan häst är sällan för dyr. Är den en fjordhäst är den däremot ofta för billig.

Jo, jag har förstått att marknaden styr. Men jag tycker ändå inte att man kan jämföra den ena gula hästen med den andra. En ohanterad femårig ljusbrunblack som ser ut som en fjordhäst (och annonseras som det, men utan papper) ska inte få sätta prisnivån på en välutbildad, noga uppfödd och exteriört stark fjordhäst med bra härstamning. Även om båda är fem år (fast man kanske inte säkert vet ens det med den som inte har en känd bakgrund) och ljusbrunblacka....

Det som verkar vara för bra för att vara sant är ofta det. En häst som inte fungerar, av vilket skäl det än är, kostar sin ägare både bekymmer och ofta stora pengar. Jag har sett unga tjejer, som varit så lyckliga då de fått en häst. Ganska snart har det sedan visat sig att hästen inte mår bra, och efter att först ha betalt en del stallhyra och andra omkostnader, och sedan veterinärräkningen, så slutade det med en dyr räkning för avlivning och omhändertagande av hästen.

Så illa går det förstås inte alltid, men det är få fynd som visar sig vara just det.

Fast att köpa fjordhäst är väl egentligen per definition nästan alltid att göra ett fynd, om den är som den ska vara. Som jag skrev i början är de oftast för billiga, tycker jag. Den som vill köpa en lite "dyrare" fjordhäst har därför chansen att få riktigt mycket valuta för pengarna.

Om fler köpare förstår att värdera de riktigt bra hästarna, så tror jag också att det kommer att finnas fler sådana att hitta på marknaden. Men om köparna ska förstå att värdera och uppskatta våra fina hästar, så måste vi också våga visa att vi är stolta över dem.

Först då kommer fler att förstå vilka härliga hästar de är. Och så får vi förstås förklara att inte ens alla gula hästar är lika varandra - de är individer med olika egenskaper och förutsättningar. Många har en väldigt bra grund, och vi ska inte låta undantagen från detta förstöra rykte och pris för alla de som är bra och härliga hästar. Men vi ska hjälpas åt att påminna köparna om att se skillnaden, och då kommer de också att bli fler och fler som rätt värderar en bra häst.

En fjordhäst kostar precis så mycket som säljaren kan tänka sig att sälja för, OCH som köparen är beredd att betala. Tycker alla att fjordhästen är något att vara stolt över lär det därför troligen bli lite mer. Och då tror jag också att fler bra fjordhästar kommer att låta höra talas om sig.

 
 
1 kommentar

Köpa häst

Det är roligt att köpa häst – nya möjligheter, drömmar som går i uppfyllelse. Förhoppningsvis.

Men det är inte lätt att hitta rätt. Ibland går det fort, ibland dröjer det. Och ibland blir det fel. Fel för hästen eller köparen, eller kanske båda.

Jag tror att det oftare blev rätt om alla köpare skaffade sig kunskap och tänkte sig för ordentligt innan. Det är klart att det måste få finnas känslor med – man ska ju hitta någon att tycka om riktigt mycket och att trivas med. Men glöm inte hjärnan hemma och tänk efter före. Det är inte så ofta som flickboksdrömmen blir sann och den vilda, missförstådda ponnyn blir den stora vinnaren.

Jag tänker att det finns en del saker som är värt att värdera, men som en del inte verka reflektera över. Helt kort ska jag ta upp en del av dem.

1.       Hästen har en känd härstamning. Det betyder att det finns en bakgrund som går att följa upp, och man kan ta reda på saker om släktingarna. Har dessa de egenskaper som du är ute efter? Tänk på att de är de närmaste släktingarna som verkligen har betydelse. Vad farfars farfars far uträttade påverkar troligen inte ättlingen i någon större grad. Blå basen är en källa att ösa fakta ur här.

2.       Hästen har en känd historia. Att det finns en känd ägarföljd, och gärna också redogörelser för vad hästen har gjort tidigare i sitt liv. Finns det tidigare skador, eller andra händelser av betydelse? Jag brukar skicka med mina hästar ett brev när jag säljer dem. Där skriver jag upp både bra och dåliga saker som kan vara bra för kommande ägare att veta. Jag tror att det är större chans att det blir rätt för alla om det finns rätt information. Kan du få kontakt med tidigare ägare så blir det ännu lättare att följa upp hästen innan köpet, och att förstå varför den reagerar som den gör i olika lägen. Hästar som är tävlade kan man också kolla i tävlingsdatabasen.

3.       Hästen är noggrant uppfödd. En häst som är korrekt utfodrad och hanterad under hela livet har större chans att fungera och hålla sig frisk än en där detta har brustit på något sätt. Om man inget får veta om detta, så är det tyvärr stor risk att det inte har skötts som jag skulle önska. Att hästen är vaccinerad är ett mått på att någon har brytt sig. Åtminstone stelkramp bör alla hästar vaccineras mot redan under första året. Hur den är utfodrad, verkad och avmaskad spelar också stor roll för hållbarhet och hälsa.

4.       Alla de tre första punkterna blir så mycket enklare att kolla om det är en svenskfödd, renrasig häst. Visst föds det bra hästar i andra länder, men jag tror inte att chansen att göra fynd är större på andra håll. Med för liten kunskap ökar nog snarare risken att bli lurad. En del tycker då att det känns tryggt att vända sig till en hästhandlare som tar in många hästar och som erbjuder en att byta om inte den första passar. Vad är det då som säger att nästa är bättre?

5.       En billig häst blir inte alltid billig i längden. Det bästa köpet är att köpa den häst som fungerar och ger dig vad du hoppats – du får valuta för pengarna varje dag. Om du har svårt att få ihop pengar så att det räcker är det kanske bättre att spara lite till, innan du köper hästen. När du väl har köpt hästen så kan det också behövas en liten reserv. Om det blir ett oväntat veterinärbesök så rasar några tusenlappar fort iväg.

Därför säger jag alltid nej till dem som vill köpa häst på avbetalning. Jag är ingen bank, och så blir jag orolig att en köpare som inte kan betala hästen inte heller kommer att kunna ge den vad den behöver. Finns det pengar till hovvård, foder och allt annat? Även sådant ska man förstås tänka på innan man köper häst. Jag vill inte avskräcka från hästköp, för det är fantastiskt givande och roligt att ha häst. Men det kostar en hel del även för den som inte vill tävla (och vill du det så blir det ännu mer), så gör en ärlig budget innan du ger dig in i det hela. Då kanske du ser att det faktiskt inte är hästköpet som är det dyraste.

Så tänk igenom vad du vill ha, skaffa den hjälp du behöver för att hitta det, och sedan kan du förhoppningsvis njuta i många år av en fantastisk vän. Det finns mer att tänka på vid genomförandet av själva köpet, men det tar vi en annan gång.

 

 

0 kommentarer