Bra grovfoder!

Hästar är gjorda för att leva på grovfoder. Äntligen kommer det en strid ström av forskning som visar på hur viktigt det är med grovfoder, för att hästarna ska må bra till både kropp och själ. Jag blir glad av att läsa att även högpresterande tävlingshästar fungerar allra bäst på en foderstat som innehåller bara grovfoder.
Det förutsätter förstås rätt grovfoder. Fortfarande är det alltför många hästägare som tror att ett sent skördat foder är bäst, för då kan de äta fritt av det. Ofta stämmer inte det. Min erfarenhet är att sent skördat hö eller hösilage innehåller alldeles för lite protein, även för en vuxen, lättfödd och lågpresterande häst. Det betyder att hästen antingen måste äta så mycket att den i alla fall blir fet, eller får för lite protein och tappar muskler, om man inte kompletterar med dyra proteinkraftfoder.
 
En del tror att protein är farligt. I själva verket menar jag att rätt många hästar, och då särskilt växande unghästar får för lite protein. Hos oss är det oftast bara fölen som får kraftfoder, och då i form av ett proteinkraftfoder, trots att vi har rätt bra grovfoder. De får äta så mycket hösilage de vill, åtminstone på natten, men de äter så långsamt att de ofta kan behöva få lite extra.
 
Det är ju så man ska använda kraftfoder - som komplement till det som man inte kan täcka med grovfodret. Bara om grovfodrets näringsinnehåll är otillräckligt eller obalanserat, eller om hästen inte har förmåga att äta nog, behöver man ge kraftfoder. Hästar blir inte starkare eller bättre musklade av kraftfoder, men om grovfodret inte innehåller vad det ska så kan man behöva ge det. Då är det viktigt att komma ihåg att de flesta hästar kan äta, och mår bra av betydligt mer grovfoder än miniminigivan på 1 kg ts per 100 kg häst. Som i de flesta fall är miniminivåer inte alls optimala. 
 
Därför är det nödvändigt med analys. Man kan inte se allt vad man behöver veta - man kan egentligen bara ana en del saker, främst om den hygieniska kvaliteten. Men inte går det att gissa om mineralinnehåll och annat viktigt. En analys kostar inte mer än ett par säckar kraftfoder, så vad är det att dra sig för?
 
Vi öppnande idag första balen av 2014 års skörd. Fram till nu har det gamla hösilaget räckt, och det har stått sig väl. Det nya är vi helnöjda med. Det skördades den 15 juni, och har en torrsubstanshalt på ca 45 %. Det innehåller 142 g råprotein per kg ts, och 10,9 MJ. Med detta foder tycker jag att det är lätt att hitta en bra foderstat. De vuxna hästarna får havrehalm i fri tillgång utöver hösilaget - för om de fick äta fritt skulle de bli för feta (men det blir de av hösilage med sämre näringsinnehåll också). Fölen (ettåringarna numera) får ett litet tillskott av proteinkraftfoder, och alla får mineraler.
 
Statistiken över kolikfallen tycker jag är en bra indikator på utfodringens betydelse, och att hästar mår bäst av att äta grovfoder kontinuerligt. Jag avslutar därför med att visa en bild på hur det såg ut under 2012, enligt Jordbruksverkets statistik:
 
2 kommentarer
Emelie Lj.

Tacka Tor, jag har hittat en fin och intressant blogg enbart om Fjordhästar. Jag ser fram emot att läsa fler blogginlägg här hos er. :) Kram

Svar: Tack, så roligt att läsa att du vill följa oss! Berätta gärna vad du gillar bäst att läsa om.
stuterikry.blogg.se

Efwa

Intressant kurva, även om jag redan visste att det såg ut så här.
Det mest intressanta är ändå att det ser lika ut i så stor del av landet. Det är ju ganska olika "klimat" i de olika delarna, eller åtminstone vid olika tillfällen. Trots det är kurvan jämnt fördelat över månaderna.

Själv blir jag inte av med koliken trots endast grovfoder och kompletterande proteinfoder i form av lucern och sojamjöl.

Fast här har det med vattendrickande att göra.