Fölningstider

Nu dyker det upp fler och fler bilder på årets föl. Ljuvliga, levnadsglada och förstås helt oemotståndliga. Längtan efter vårt föl för året ökar, och likaså väcks tankarna på årets betäckningar. Man vill ju gärna ha något att längta till även nästa år.

Lite till får vi dock vänta. Muskas föl väntas i mitten av maj, och förstås hoppas jag att hon ska vänta till dess, för att ha goda chanser att föda ett starkt och friskt föl. Nu känns det långt dit, men egentligen tycker jag att det är en helt perfekt tid på året för ett föl att födas.

Förhoppningsvis innebär det att väder och underlag är sådant att hon kan föla ute. Det är allra renast och bäst, när det går. Lite jobbigare att passa fölningen, och jag minns kalla majnätter när jag återvänt till sängen som en isbit efter fölvak. Men sto och föl klarar det bättre än jag.... Och jag får höra ugglorna, känna gryningen och naturens kraft.

Vårens och försommarens näringsrika gräs är bra mat för sto och föl. Och ute i sommarhagen kan fölet röra sig på ett underlag som ger rätt förutsättningar för att bli stark och korrekt i benen. Många små felställningar rättas till av naturlig rörelse. Hästar är ju inte gjorda för att bo i box.

Att ha en tidig fölning inne ger en bra chans att få kontakt med fölet. Det är bra, men går förstås att lösa även när de föds ute. Den allra första tiden menar jag att man ska hålla koll, men inte lägga sig i onödan. När fölet blivit några dagar kan man gärna börja klia, klappa och ta på en grimma. Först umgås jag med stoet och sen kommer fölet liksom per automatik.

Många tycker att det är väldigt sent med föl i juli och augusti. Till viss del har de rätt - det bästa betet är slut och man kan behöva ha lite extra koll att sto och föl får vad de behöver. Å andra sidan är det så att den allra bästa chansen att få stoet dräktigt är runt midsommar, när ljuset är som längst och gräset som grönast. Ljus, värme och bra foder är grunden för att stoet ska ha en bra brunst, och kunna bli dräktig.

Detta kan vara något att tänka på för dem som drömmer om föl och vill betäcka sitt sto. Man ska förstås inte börjar för sent, utan se till att hon kan få några chanser. Men kanske inte heller för tidigt. Vänta gärna tills värmen och gräset är här, så kan det bli bra för både sto och föl. Det är ju rätt snart ändå!

 
1 kommentar

Köpa och sälja häst

 
 
Idag är jag inbjuden att föreläsa om att köpa och sälja häst. Det är ett spännande och viktigt ämne, och jag blev därför glad när jag fick frågan från LRF-ungdomen. Jag hoppas att mina erfarenheter ska vara till nytta för någon och att åhörarna ska få lite att fundera på.
 
Det finns förstås inga garantier att allt blir bra även om man gör allt rätt. Men jag tror att chansen ökar rätt mycket om man är påläst och gör en kritisk granskning. Först bör man förstås tänka igenom vad det är man vill ha, och vad allt kommer att kosta. Det är inte precis gratis att ha häst, och jag blir rätt orolig när jag får frågan om det går att få en förhållandevis billig unghäst på avbetalning. Om det inte finns pengar att betala köpeskillingen undrar jag om det kommer att finnas pengar att ge hästen vad den behöver, både dagligen och mer oförutsett.
 
Sen ska man hitta drömhästen, och det kan gå till på olika sätt. Viktigt att tänka på är att det faktiskt går att kolla upp både hästar och säljare rätt noga, på olika sätt. Så ta chansen att göra det! Visst kan man tycka synd om dem som blir lurade på ett eller annat sätt, men jag tycker också att det är rimligt att den som ska köpa häst tar sitt ansvar och kollar att lämnade uppgifter stämmer. Om det påstås vara en fantastiskt tävlingshäst så bör det gå att hitta officiella resultat som styrker detta, för att ta ett exempel.
 
Ställ alla dina dumma frågor, och ta hjälp om du inte vet vad du ska fråga och kolla. Din tränare, veterinär eller annan erfaren person kan vara ett bra stöd. Välj någon som du litar på och som är på din sida. Och kom ihåg att det inte är säkert att den som är gratis är bästa hjälpen - det kan vara värt att betala för bra råd och stöd.
 
Veterinärbesiktning blir det ofta när du hittat drömhästen. Var helst med, och fråga då också! Kolla vad veterinären menar att det som hittas betyder. Ett helt rent protokoll med bara u.a. (utan anmärkning) behöver inte vara det bästa - det kan ju också innebära en slarvig besiktning. Med det sagt vill jag också trycka på att jag inte är övertygad om att stora omfattande (och dyra) besiktningar är varken bra eller nödvändigt. Jag förstår inte varför så många vill ha hästen röntgad. Kanske hittar man något som har betydelse, kanske något som faktiskt inte spelar minsta roll - men vem vågar säga det? Och oavsett röntgen eller ej, så är det ändå felaktig träning eller andra händelser som orsakar de flesta hältorna. Även en prickfri häst kan fort bli skadad med otur eller okunnighet.
 
Som säljare är det därför viktigt att också tänka på vem man säljer till. Det finns alltför många tråkiga exempel på tvister som inte gynnat någon. Tydliga avtal , och att verkligen skriva upp allt man vet om hästen är en bra början. Därför är besiktningen av värde även för säljaren.
 
Jag brukar alltid skicka med mina hästar ett brev. Det innehåller en del skryt om meriter och fina släktingar, men framför allt finns där information om hur vi har hanterat hästen, vad den kan och vad man kan behöva tänka på. Jag tror och hoppas att det är bra för både köparen och hästen.
 
 
1 kommentar

Lite statistik

 
 
Tack alla ni som läser, delar, kommenterar och gillar mina blogginlägg! Jag har nu bloggat i tre månader, och det har varit mycket roligare än jag hade trott. Därför har det också blivit många fler inlägg än jag hade som ambition - hela 103 hittills. Några dagar har jag missat, men vissa har det å andra sidan blivit två, så snittet är strax över ett inlägg per dag.
 
Och det är förstås tack vare er! Det är ni som ger mig inspirationen att skriva vidare, och ofta också uppslag om vad jag ska skriva nästa gång. Allt passar förstås inte alla, och det är inget konstigt med det. För att hinna och orka få ut inläggen så är de inte heller särskilt bearbetade, utan skrivna rakt ur hjärtat och sen ut i cyberrymden. Hoppas att ni har överseende med att det ibland slinker med något skrivfel. Har ni idéer eller synpunkter får ni förstås gärna höra av er.
 
Rekordet hittills är 1792 sidvisningar på ett dygn och nästan 1500 unika besökare. Flest besök är det alltid på helgerna - antagligen för att ni har bättre tid att läsa och jag har bättre tid att skriva. På senare tid brukar det vara från knappt hundra till över 300 besökare en vanlig vardag och runt 1000 varje dag under helgen. Fantastiskt roligt tycker jag! Jag var rätt nöjd redan när det var 300 en helg i början.
 
Nu närmar sig våren, och det kommer inte att vara lika roligt att sitta vid datorn som när det är grått och blåsigt ute. Så vi får se hur flitig jag är framöver, men så länge ni hänger med så gör nog jag det också :-)
 
 
0 kommentarer