De första lärospånen

 

Det finns mycket att vinna på att börja hantera fölen i tid. De lär sig otroligt fort. Jag brukar säga att det som man lägger i minuter på ett föl tar lika många timmar på en äldre häst. Om man lyckas grundlägga ett bra förtroende och samarbete har man verkligen något bra att bygga på för framtiden.

Men det gäller att komma ihåg att de är unga, och de orkar inte med långa pass. Korta och trevliga ska träningarna vara. Grimma på, lyfta hovar och kanske leda några meter, varvat med kli och mys. Sen räcker det. Det handlar mer om att skapa förtroende och vilja att få vara med och vara duktig än att träna.

 
Men visst ska man ändå sätta gränser. Det som verkar gulligt hos ett föl kan vara farligt hos en stor häst, som att få resa sig mot folk eller flytta på människor. Hingstföl vill gärna nafsa och få igång lek och bus. Det är lätt att vifta tillbaka och försöka fostra på honom, men oftast leder det till att han tjafsar ännu värre. Inte så konstigt, eftersom du svarade på inbjudan och började tampas med honom. Försök undvika att hamna i situationen, var inte och pilla vid mulen i onödan och sätt honom i arbete och fokus istället.

Tänk också på att det alldeles nya fölet allra mest behöver vara med sin mamma. Om hon är orolig om sitt föl så låt dem hellre vara några dagar. Kolla på lagom avstånd att allt är bra. Börja sedan med att mysa med stoet, borsta henne och låt henne visa sitt föl att du är trevlig. Då brukar det inte dröja länge förrän det kommer en nyfiken liten mule och vill kolla dig. Klia försiktigt och hitta skönaste stället, så kommer du snart ha ett föl som ber om mer.

Då är det dags att få klia överallt, smyga på en liten grimma och lära att följa med på små äventyr. Med en sådan grund har du snart en härlig unghäst, som längtar efter dig och träningsstunderna.

 
1 kommentar
Anna O

Och inga hästar tycker så mycket om att bli kliade som föl så där har man en unik möjlighet att befästa sin ställning som en trevlig prick i hästens ögon! Grattis till det fina fölet.

Svar: Tack! Hon är ljuvlig och älskar redan att bli kliad!
stuterikry.blogg.se