Överben

De senaste dagarna har jag stött på diskussioner om överben i flera sammanhang, så då fick jag tanken att skriva några rader om detta. Överben är extra benpålagringar på hästens skelett, och den allra vanligaste platsen är på insidan av skenbenen, strax nedanför framknäet.
 
Den vanligaste orsaken är att hästen inte är fullt korrekt inskenad, det vill säga att skenbenets infästning mot framknäet inte är helt optimal. Det betyder att när hästen växer och blir tyngre, eller när den börjar utsättas för arbete eller annan belastning så reagerar benhinnan och bygger på en förstärkning. I inledningsskedet kan det ömma lite, och ofta blir hästen lite stum i gången. När överbenet är färdigbildat och lugnt så ställer det oftast inte till några bekymmer.
 
Ibland kan överben uppkomma efter slag eller skador. Många vill också hävda att de överben som finns på insidan av skenbenen beror på sådana slag, men det är förstås svårt att bevisa. Haldol har ett överben mitt på skenbenets insida på ena bakbenet. Han hade ett sår där på vintern som föl, och det slutade med ett ärtstort överben, som aldrig har verkat besvära honom efter att det blivit hårt och kallt.
 
När överben växer eller är varma, vilket ibland kan ske vid flera olika perioder, så tycker jag att det är bra om hästen får ta det lite lugnt. Oftast behövs ingen behandling, men man kan pröva at kyla. Om överbenet bildas för att kompensera för en lite skev benställning så lär det nog inte hjälpa, men det gör troligen inte skada heller. När överbenen är stabila är de oftast släta, fasta (benhårda, helt enkelt) och helt reaktionslösa. Lär du känna hur din hästs ben känns i vanliga fall så upptäcker du lätt om något är på gång och kan reagera i tid, ifall det skulle behövas.
 
2 kommentarer
Ponnyfarmor

Hej
tack för bra artikel jag lägger upp den på min FB sida Ponnyfarmors Tömmar :)

Svar: Kul att du gillad den!
stuterikry.blogg.se

karin

Bra skrivet :) om det beror på benställning, borde det inte komma tidigt i livet då? Min järn hade en liten "knopp" på ett framben, som nu under hösten har blivit ett större överben. Och jag har inte gjort några förändringar träningsmässigt

Svar: Är förstås svårt att svara på, men jag tror, och tycker mig ha sett, att även överben på grund av felställningar kan börja växa igen. Det kan förstås bero på slag, men kanske också att någon vinkel ändras lite vid skoning, eller att hästen ändrar sin egen hållning eller vinklar. Och som sagt på ändrat arbete eller ändrat underlag.
stuterikry.blogg.se