Träna lastning

Träna lastning kan man göra på olika sätt. Vår filosofi är att ta god tid på sig, låta unghästarna få träna lite då och att avancera i deras takt. En del knallar in utan större betänkligheter, andra tycker att det är en enorm utmaning att sätta första hoven på lämmen. Varje framsteg belönas på det sätt som passar varje häst bäst, Några gillar morötter, andra kraftfoder och en del föredrar riktigt skönt kliande.
 
Vi brukar inte hålla på så länge, men se till att sluta då det går bra, och målet är att undvika att de blir för spända och skrämmer upp sig själva. Hellre bryta när det varit en hov på lämmen, och berömma det, än att tvinga in en häst som bara tycker det är jobbigt. Nästa gång brukar de kunna det som de klarade med tvekan senast, och så kan vi avancera ett steg till. Hur fort det går är som sagt väldigt olika, men om det får ta den tid det behöver så brukar det ändå inte vara så länge, och när de väl lärt sig har vi hästar som är trygga med lastning och transport. Flera av dem ser nog transporten som en godisautomat, som belönar steg framåt med något gott. Det gör inget.
 
För att ytterligare stärka tänket framåt så har vi öppet rakt igenom och i början lastar vi ut genom fronturlastningen. Så småningom får de backa också, men även det ska ske lugnt och fint. Hästar som kastar sig ut är farliga för både sig själva och alla runt om. Likaså måste de kunna vänta lugnt inne. När lastningen funkar stänger vi en liten stund, och tar även den delen innan vi så småningom gör en liten resa också.
 
Aska, Nye och Hellvi får visa hur det kan se ut när vi tränar.
 
0 kommentarer