Hur mycket foder ger du?

 
"Hur mycket foder ger du din häst?" Det är säkert fler än jag som snubblar över dessa frågor i olika trådar och inlägg. Väldigt sällan kopplas de till information om en grovfoderanalys. Det kan t.ex. stå "Jag ger min valack 10 kg hösilage per dag". Utan kunskap om torrsubstanshalt är detta helt värdelös information, och för att verkligen vara något att diskutera så behövs en riktig analys.
 
Torrsubstanshalten kan man till nöds ta reda på själv. Genom att väga, torka och sedan väga igen. Annars ingår det i grovfoderanalysen. Om man har hö så kan man räkna med att torrsubstanshalten (ts) är 84 %, alltså att det är 16 % vatten. För ensilage och hösilage varierar det jättemycket, och när man räknar mängden foder så är det ju inte vattnet man är ute efter. Det finns ett tydligt räkneexempel på www.hästsverige.se , där du också kan lära mer om foder. De skriver att om ts-halten är 63 % så motsvaras 1 kg hö av 1,6 kg hösilage, Om ts-halten istället är 37 % så krävs 2,7 kg ensilage för att motsvara 1 kg hö.
 
Mitt hösilage har i år 58 % ts, och det känns rejält torrt. Ändå måste jag alltså ge drygt 1,7 kg för att få ihop 1 kg ts. Den absoluta minimigivan för hästar är 1 kg ts per dag per 100 kg kroppsvikt. Om man räknar med en 500 kg tung häst så blir det 8,5 kg torrt hösilage i mitt fall. Sedan kan man förstås balansera upp detta genom att ge halm, om man har en lättfödd häst. Det är väldigt viktigt att hästen verkligen får rejält med grovfoder så att den kan äta länge, och att tarmarna får rejält med struktur att jobba med.
 
Näringsvärdet var i år komiskt likt fjolårets skörd. Då innehöll det 11,4 MJ och 115 g smältbart råprotein per kg ts. Nu var det 11 MJ och 114 g smältbart råprotein per kg ts. I båda fallen gav det en kvot på drygt 10 g smältbart råprotein per MJ, och rejält med protein vill man gärna ha till avelsston och växande unghästar - just vad vi har.
 
Men allt var inte samma. Årets foder hade betydligt lägre fosforinnehåll, så kvoten mellan kalk och fosfor blev inte optimal med det mineralfoder vi hade senast (Krafft miner grön), utan vi får välja det dyrare Krafft miner vit, som har högre fosforhalt, då även det totala fosforintaget blev för lågt. Det har hänt oss någon gång tidigare, så helt överraskade var vi inte. Mineralerna behövs ändå för seleninnehållet, och med hjälp av analysen kan vi välja rätt, och få en foderstat som fungerar på alla med enbart grovfoder och mineraler.
 
Att det fungerar är tydligt, för alla hästarna är välmusklade i kors och överlinje. De är blanka och fina, och ser ut att må bra. Finja är lite för tjock, men de andra ser bra ut, och då får man gilla läget i lösdrift så länge hon inte blir värre. För några futtiga hundralappar fick jag all denna information - billigare än många tillskott!

Till sist några riktlinjer för näringsinnehåll i vallfoder för olika hästkategorier:
Avelsston, växande unghästar:  >10 MJ/kg ts, >8 g smältbart råprotein/MJ
Vuxna hästar (ej digivande, dräktiga) i normalt arbete eller vila:  <10 MJ/kg ts, ca 6 g smb rp/MJ

 

0 kommentarer