Pris på tävling

Priser på ponnytävlingar har diskuterats en del sedan det blev stopp för penningpriser. Man kan få tillbaka startavgiften, men för övrigt så är det en blandad kompott av hederspriser som gäller. Inte så lätt att fixa, och så klart att inte alla blir nöjda.
 
Det har hänt oss också, och Ella har vunnit shortchaps som var för små och inte kunde bytas, och en grimma som också var för liten. Grimman kunde nog bytas, men inte den dagen, och med 15 mil till affären var det inte aktuellt, för på tävlingsdagen var det inte öppet där. En burk med tre liter rödfärg var inte heller de mer användbara priserna (jo, vi använder rödfärg, men tre liter? - blir ju bäst om samma färg räcker hela vägen).
 
Vi har också fått bra och användbara saker, som ett prima fleecetäcke, som ofta är på i transporten. Bra schabrak har vi också fått flera. Rosetter och plaketter är kanske annars det som faktiskt gläder mest.
 
Jag tycker kanske inte att det är så mycket att gnälla om. Jag är glad att det ordnas tävlingar, och vet hur otroligt mycket jobb som ligger bakom. Ibland får alla deltagare en liten goodiebag, och det känns väldigt trevligt. En liten bonus, som ibland har fungerat som bra uppmuntran till medföljande småsyskon.
 
Men en gång vann Ella ett pris, som jag reagerade på. Det var en tub med silversalva. Som ofta med sådana produkter lovade den runt och skulle vara bra till det mesta. Det  fanns dock inte ett ord om den har någon karens, varken för slakt eller tävling. Om man vinner en sådan produkt, och den unga ryttaren använder den och det sedan visar sig att man trillar dit i en dopningskontroll - vad säger man då? Det är troligen mitt ansvar som förälder och hästägare.
 
Jag har inte kollat hur det är med karens i detta fall, för jag har helt enkelt inte sett att jag behöver den till mina hästar. Av samma anledning använde jag inte heller vitlökspulvret vi vann på utställning. Vitlök är giftigt för hästar, och jag såg inget skäl att utsätta mina hästar för något som de inte behöver och som kan ha oklara följder.
 
För små grimmor och shortchaps kan man ge till någon annan, så det är inget bekymmer. Men att dela ut produkter som i värsta fall inte får användas till en tävlande häst känns märkligt. Jag anar att det är skänkta produkter, men då är det kanske ett bättre val att ha sådant i ett lotteri, eller kanske sälja till någon som faktiskt vill ha dem.
 
0 kommentarer