Hejdå Hellvi!

Igår åkte Hellvi till sitt nya hem. Jag var för ovanlighetens skull inte hemma när en häst skulle åka, utan var och dömde riksutställningen för Dartmoor, så Ella var den som fick vinka adjö.
 
Hellvi hade snällt klivit in i transporten, och några timmar senare fick jag rapport om att hon åkt lugnt och fint, och nu fick träffa sin nya flock. Jag hoppas att alla ska trivas med henne och hon med dem, och att hon nästa år ska få ett fint föl efter Brynje. Lycka till Hellvi!
 
Här är en liten bildserie på Hellvi, först två då hon var på premiering som ettåring, sedan en på vintern när hon var 1½, och så en från premieringen som tvååring. Slutligen ett par från premieringen som treåring, då hon fick diplom. Vi kommer minnas henne härliga uppsyn och vackra huvud, och många fina dagar med henne!
 
 
 
0 kommentarer

Inget dumt nöt

"Ditt dumma nöt" är ett uttryck som man hör ibland. Men vet du vad ordet nötkreatur kommer av? Det är verkligen inte för att de är dumma som en nöt eller så. Nej, nöt i nötkreatur är samma ord som nyttig, alltså nyttiga djur.
Det gäller ju än idag. Jag tror att det är bra att stanna upp ibland och tänka på hur det skulle bli utan alla våra fina, betande nötkreatur i Sverige. Jag bor i en stenig bygd, med många små hagar och ängar, där många beten inte kan användas till något annat än just beten. Ja, och så skog förstås. Inget fel på skog, men bara skog blir rätt mörkt och trist. Jag gillar ett omväxlande landskap med hagar och djur.
 
Hagarna växer igen otroligt fort när de inte betas. Jag tänker att de djur som betar nära oss har en stor och viktig uppgift för att skapa en miljö där många andra arter, både av växter och djur, trivs. Och där jag tycker om att vandra.
 
Så att välja svenskt kött spelar roll på många sätt. Och tänk på att de inte bara är valet av kött som är viktigt, och inte heller bara mjölk. Kom även ihåg att kolla var mjölken till osten kommer ifrån, till exempel. Det är bara med svensk ost som du på köpet får vacker natur här i Sverige. Just nu är det tufft för många svenska bönder, och jag är rädd att de flesta som slutar inte kommer att följas av någon som tar vid. Då är risken stor att många alldeles för sent kommer att upptäcka vad de betydde. Så var noga med vad du väljer - det kan påverka hur du kan njuta av den svenska sommaren i framtiden.
 
 
 
 
 
0 kommentarer

Vad de växer!

 
Fölen växer och utvecklas jättefint. På kvällarna, när det är lite svalare galopperar de busiga rundor tillsammans. De leker och har roligt ihop, och sen faller de trötta ner och sover en stund. Rone är drygt fem veckor yngre än Himmer, och det syns förstås ännu tydligt. Men båda utvecklas fint, och ser ut att bli både snygga och trevliga. Jag bjuder på några bilder från i onsdags.
 
Överst och nedan: Himmer Kry
 
 
 
 
Rone Kry, som är till salu
 
 
 
 
Himmer och Rone tillsammans, Himmer närmast
 
 
 
0 kommentarer