Inget dumt nöt

"Ditt dumma nöt" är ett uttryck som man hör ibland. Men vet du vad ordet nötkreatur kommer av? Det är verkligen inte för att de är dumma som en nöt eller så. Nej, nöt i nötkreatur är samma ord som nyttig, alltså nyttiga djur.
Det gäller ju än idag. Jag tror att det är bra att stanna upp ibland och tänka på hur det skulle bli utan alla våra fina, betande nötkreatur i Sverige. Jag bor i en stenig bygd, med många små hagar och ängar, där många beten inte kan användas till något annat än just beten. Ja, och så skog förstås. Inget fel på skog, men bara skog blir rätt mörkt och trist. Jag gillar ett omväxlande landskap med hagar och djur.
 
Hagarna växer igen otroligt fort när de inte betas. Jag tänker att de djur som betar nära oss har en stor och viktig uppgift för att skapa en miljö där många andra arter, både av växter och djur, trivs. Och där jag tycker om att vandra.
 
Så att välja svenskt kött spelar roll på många sätt. Och tänk på att de inte bara är valet av kött som är viktigt, och inte heller bara mjölk. Kom även ihåg att kolla var mjölken till osten kommer ifrån, till exempel. Det är bara med svensk ost som du på köpet får vacker natur här i Sverige. Just nu är det tufft för många svenska bönder, och jag är rädd att de flesta som slutar inte kommer att följas av någon som tar vid. Då är risken stor att många alldeles för sent kommer att upptäcka vad de betydde. Så var noga med vad du väljer - det kan påverka hur du kan njuta av den svenska sommaren i framtiden.
 
 
 
 
 
0 kommentarer