Till nya vänner

Om några veckor flyttar Hellvi. Vi visade henne för en familj i tisdags, och de tyckte om henne och har bestämt sig för att köpa henne. Hon kommer att komma till en familj som redan har ett par äldre fjordhästar, och det ger Hellvi tid att växa in i sin nya roll.
 
Innan hon flyttar ska hon visas på premieringen i Smålandsstenar, och så ska hon betäckas med Brynje. Jag tror att det är rätt perfekt för en treåring att bara utbildas så lugnt att hon också hinner med paus för mammaledighet. Då hinner de mogna i både kropp och själ innan det är dags för lite mer arbete. Jag har mer än en gång tänkt tanken att betäcka henne med Brynje, men de flesta köpare vill inte ha ett dräktigt sto, så jag har avstått. Därför var det roligt att få frågan, och jag tror att de två passar bra ihop. Så nu hoppas vi att hon ska bli dräktig, och att familjen snart har två unga fina fjordhästar som kan ta över efter de båda gamla på sikt.
 
Som alltid är det blandade känslor att sälja en häst man följt några år, men jag hoppas att de ska trivas med varandra, och att Hellvi ska ge glädje i många år. Och vi ska njuta av hennes pigga och glada uppsyn ännu några veckor.
 
 
0 kommentarer

Hingsthållarens belöning

En av de bästa sakerna med att vara hingsthållare är att få rapporter och bilder på fölen som blev resultatet av förra årets slit. Vi hade det inte så slitsamt i fjol, för Hassle fixade det mesta bra själv, men det är ju ändå en del pyssel och koll. Och varje stoägare som kommer hoppas ju på föl nästa år. I snitt är det bara ungefär två tredjedelar som också får det. 
 
Därför är det extra roligt när det går bra, och alla får välskapta föl. Nu har alla de fem ston som var hos Hassle i fjol fölat, och jag har fått så fina och glada rapporter om föl. Särskilt spännande är det ju att se hur fölen ur första årgången blir, och jag har hittills bara sett Finjas föl Himmer i verkligheten, men tycker ändå att alla ser riktigt bra ut. Jag får ta mig i kragen och åka en runda och titta på alla. Det är ju faktist ännu roligare än att se på bilder. 
 
Här är alla fem Hassle-fölen:
Lindmarkens Blixztra, stoföl, ljusbrunblack, u. Lindmarkens Belizzi mf. Alexander Lukas
Kiara, stoföl, musblack,  u. Nala mf. Furubäcks Inter
Himmer Kry, hingstföl, ljusbrunblack, u. Finja Kry mf. Perakrossen
Samantha, stoföl u. Nellie, mf. Finslands Ringo
Humle Unik, hingstföl, musblack, u. Maritza Unik mf.Finslands Ringo
 
0 kommentarer

Unghästchampionat

Haldols sexåriga dotter Labolina är kvalad och anmäld till unghästchampionatet i dressyr. Grattis och bra jobbat! Roligt att se att hon går i sin fars fotspår. Hon har gjort stora framsteg sedan första starten för ungefär ett år sedan, och hon reds in först som fyraåring.
 
Det är tyvärr bara två anmälda sexåringar och en femåring i dressyr. Den enda gren som har en riktig klass ännu så länge är hoppningen för sexåringar, som har fyra anmälda, men å andra sidan ingen femåring. I precisionskörning är det en, i bruksridning en och ingen i brukskörning, om jag minns rätt. Det är första gången championatet ordnas, så det är lite av ett prövoår, och jag tror många tycker att det ska bli spännande att se utfallet.
 
Om det hade funnits i fjol så hade den då sjuåriga Finja kunnat vara med, eftersom hon haft föl. Hon gick öppna klasser på den nivån, och jag tycker hon gjorde det bra.
 
Haldol startade sitt första dressyr-SM 2012, när han var sju. Han ska alltså göra sitt femte SM i år, och har gått dressyr alla gångerna, och även bruksridning tre gånger. Den första gången i bruksridning var 2011, då han var sex, och då gick han även en öppen lätt B dressyr. Sedan dess har han även hunnit med ett "riktigt" bruks-SM samt två fjord-NM i dressyr. Ända fram till i fjol har han dessutom tävlats av juniorer (först Julia 2011, och sedan dess Ella).
 
Det är spännande att se hur de unga hästarna utvecklas. Det är ingen tvekan om att genetiken spelar roll, och där kan man också hitta mycket av förutsättningar som samarbetsvilja och exteriör. Vilka grenar det sedan blir tror jag kanske anlag och intresse hos ryttare/kusk har minst lika stort inflytande över som hästens förmåga. Labolina skulle nog kunna bli en alldeles prima allroundhäst, tror jag, och om hon blir det får framtiden utvisa. Nu ska vi heja på henne i dressyren! Bilderna här är ett år gamla, men jag hade inga nyare.
 
 
0 kommentarer