Ge och ta

Att arbeta i en förening handlar om att ge och ta. Ge en massa tid, pengar och engagemang och ta emot klagomål och kritik....
 
Nej, så illa är det ju oftast inte. Oftast är det ju ändå så att det verkligen ger en massa glädje, härliga möten, nya vänner och lärdomar. Många av mina bästa vänner har jag träffat genom mitt föreningsengagemang, och jag har fått vara med om minnesvärda stunder. Ibland pratar folk om fjordhästfamiljen, och det ligger en del i det. Liknande finns säkert i andra föreningar.
 
Men samtidigt är det svårt att få folk att vilja engagera sig i föreningsarbete, och valberedningarna har det inte alltid så enkelt. Jag tänker att vi alla som är medlemmar och aktiva måste fundera på hur man kan agera för att vända trenden där färre och färre är med och jobbar, och kanske färre och färre också löser medlemskap.
 
För det är viktigt för föreningarna att många vill vara med, och det är också viktigt att många är med och hjälper till. På olika sätt och med vad var och en kan bidra. Att lösa medlemskap är en bra början, men ännu bättre om det blir något mer.
 
Givetvis är det också ett sätt att bidra att höra av sig med förbättringsförslag, kritik och liknande. Men jag tror att många som är aktiva i styrelser skulle gilla formuleringen "Jag skulle kunna hjälpa till med..." istället för "Kan inte ni ordna...". Eller erbjuder sig att hjälpa till istället för att bara påpeka att det saknas information om detta och detta.
 
Jag tror också att det kan behöva påminnas om att de flesta föreningar inte är företag. Det är alltså oftast så att de människor som arbetar där gör det på sin fritid, på den tid som blir över efter arbetet och i konkurrens med tid för familj, egna hästar och annat. Dessutom som regel helt ideellt. Det ska vara högt i tak, och olika åsikter är bra för utvecklingen, så det är inte det jag pratar om. Men vi får inte låta det bästa bli det godas fiende.
 
Visst är det bra att få veta när något inte blev bra, så att det kan rättas till. Och det är särskilt bra när sådant kommer direkt adresserat till de ansvariga, istället för att publiceras som inlägg på sociala medier och liknande.
 
Samtidigt är det så att alla som jobbar och sliter i föreningarna är människor, som i de allra flesta all gör så gott de kan. Och precis som när vi tränar våra hästar så blir resultatet bäst om det blir en betydligt större dos av positiv återkoppling än av bestraffning och korrigering. Att lyfta det som är bra gör det roligt att göra lite till och ännu bättre. Att få veta att det var dåligt skapar osäkerhet och sänker motivationen att göra något alls. Energitjuvar behöver ingen.
 
Jag är inte ute efter att tigga beröm. Och jag vill fortsätta diskutera för att hitta bästa vägen framåt. Framför allt vill att flera ska tycka att det är roligt att vara med och bidra till utvecklingen i en förening, för grundtanken är så bra. Och den är att alla är med och bidrar, ger och tar på ett bra sätt.
 
0 kommentarer