Snart dags för parasitkoll

När våren avancerar och dagarna blir längre kan vi snart se fram emot årets betessäsong. Härligt för både oss och hästarna! Men innan det är dags att släppa på sommarbete är det också dags för årets viktigast koll av parasiter. Att ta ett träckprov ger svaret på om hästen behöver avmaskas, och på så sätt kan vi hålla betena i bra status med lite parasiter utan att använda läkemedel i onödan.
 
Så då passade det ju perfekt att jag stannade till hos Kolla masken på Eurohorsemässan i förrgår. Jag brukar passa på att köpa deras provtagningspaket på våren, och ofta har det blivit på mässan. Extra glad blev jag när jag kom med min jacka med "Stuteri Kry" på bröstet och fick veta att de kände igen och gillar bloggen!
 
Det kändes också bra att de höll med i mitt val om att jag inte behöver provta alla hästarna. Muska och Haldol har haft noll på proven många gånger nu, så dem kollar jag bara då och då för att se att det står sig. Finja var gränsfall, men eftersom jag inte riktigt mindes så fick det åka med en omgång till henne. Unghästarna är det självklart att jag kollar. Det är inte alla äldre hästar som blir resistenta och är helt utan maskägg, men för många är det så, och då måste man inte kolla så ofta. Och förstås inte avmaska heller.
 
Jag fick veta att det kommer att vara en föreläsning om Kolla masken och hästens parasiter i Boxholm (på ridklubben) på torsdag. Ett bra tillfälle för er som vill lära mer och är nära. Jag kommer nog inte, för hela helgen är bokad, och då kan det vara gott att få en kväll hemma innan dess.
 
Själva provtagningen blir lite jobbigare med hästar i lösdrift än i box, men jag får väl ställa in dem en stund i varsin box. Lite mer planering blir det, men det ska nog funka. När man köpt ett färdigt paket med adress, provpåsar och allt så kan det ju faktiskt inte bli enklare.
 
0 kommentarer