Kolik: hur vanligt är det?

Lagom till höstrusket brukar kolikfallen öka, och jag passar därför på att ha en miniserie på bloggen om kolik. Jag kommer bland annat att ta upp lite om vad kolik är, varför det uppkommer, hur vanligt det är, hur man behandlar och hur man kan förebygga.

Idag ska jag skriva lite om hur vanligt det är med kolik. Svaret på den frågan är att ingen vet precis. Det finns något som heter djursjukdata i Sverige. För nötkreatur fungerar det ganska bra, även om inte alla veterinärer rapporterar in sina behandlingar. Där finns ändå ett bra underlag, och dessutom är diagnoserna kopplade till individ.

För hästar är kraven på rapportering inte alls lika omfattande, och det finns ingen koppling till individ, vilket gör att man inte kan använda uppgifterna i ett förebyggande avelsarbete, som man gör på kor. Många hästar behandlas alltså av veterinärer som inte rapporterar diagnoser, men 2013 rapporterades det in totalt 7544 kolikfall i Sverige, enligt Jordbruksverkets statistik. 4185 av dem fanns i Götaland, 2444 i Svealand och 915 i Norrland.

Trenden är ett ökande antal fall, och 2005 var det knappt 5500 kolikfall som rapporterades. Det kan bero på bättre rapportering, fler hästar eller att fler hästar får kolik.

Det man däremot ganska säkert kan säga att andelen kolik varierar kraftigt över året. Denna fördelning var det 2013, och bilden är ungefär samma år från år. Detta leder tankarna till varför hästar får kolik, som jag återkommer till imorgon.

 
0 kommentarer

Kolik: Vad är det?

Lagom till höstrusket brukar kolikfallen öka, och jag passar därför på att ha en miniserie på bloggen om kolik. Jag kommer bland annat att ta upp lite om vad kolik är, varför det uppkommer, hur vanligt det är, hur man behandlar och hur man kan förebygga.

Idag är första avsnittet och det handlar om vad kolik är. Kolik är ju inte en sjukdom, utan ett samlingsbegrepp på allt som ger symtom på ont i magen. Många hästägare är väldigt rädda för kolik, då det händer att hästar dör av det. Då är det oftast frågan om tarmvred, eller andra lägesförändringar av tarmen, som ger upphov till stopp.

Oftast är kolik orsakad av någon störning i mag-tarmsystemet. Vanliga orsaker är gaskolik, förstoppning eller magsår. Diarré kan också ge koliksymtom. Sedan finns en mängd andra orsaker som bukhinneinflammation, leversjukdom, tumörer, njursten, urinsten och andra urinvägsproblem. Ston kan ibland få kolik vid ägglossning, och dräktiga ston får ibland livmoderomvridning som också visar sig som kolik.

Koliksymtomen spänner alltså från dödliga diagnoser till helt harmlösa som går över av sig själv. Det innebär förstås också att orsakerna är väldigt olika, precis som vad man kan göra för att förebygga och bota. Men som alltid kommer man en bit med kunskap, och bara insikten att den verkliga diagnosen kan vara vitt skiftande är en bra början.

Imorgon kommer jag att skriva om hur vanligt kolik är, som en summering av olika orsaker.

 
0 kommentarer

Charmar alla

 
Jag fick en hälsning från Ajke. Ajke har hunnit bli fyra år och rids en del, både av sin ägare och en medryttare. Han charmar alla han möter, enligt ägaren, som också berättar att han hittills varit positiv och med på allt nytt. En häst som det är roligt att arbeta med, och som är lätt att tycka om.
 
Sådan var han ju redan som liten. Och jag kände igen blicken under den rufsiga luggen, där han stod och spanade ut från sin nya box. Redo för nya äventyr - pigg och glad. Klart att jag blev glad av en sådan hälsning! Tack för den!
 
Jag tror också att det är precis så många fjordhästägare tänker om sin häst - som att de haft en väldig tur som fått just en så mysig och bra häst. Och det är ju härligt att det finns så många så bra och så uppskattade fjordhästar!
 
0 kommentarer