Kolik: Vad är det?

Lagom till höstrusket brukar kolikfallen öka, och jag passar därför på att ha en miniserie på bloggen om kolik. Jag kommer bland annat att ta upp lite om vad kolik är, varför det uppkommer, hur vanligt det är, hur man behandlar och hur man kan förebygga.

Idag är första avsnittet och det handlar om vad kolik är. Kolik är ju inte en sjukdom, utan ett samlingsbegrepp på allt som ger symtom på ont i magen. Många hästägare är väldigt rädda för kolik, då det händer att hästar dör av det. Då är det oftast frågan om tarmvred, eller andra lägesförändringar av tarmen, som ger upphov till stopp.

Oftast är kolik orsakad av någon störning i mag-tarmsystemet. Vanliga orsaker är gaskolik, förstoppning eller magsår. Diarré kan också ge koliksymtom. Sedan finns en mängd andra orsaker som bukhinneinflammation, leversjukdom, tumörer, njursten, urinsten och andra urinvägsproblem. Ston kan ibland få kolik vid ägglossning, och dräktiga ston får ibland livmoderomvridning som också visar sig som kolik.

Koliksymtomen spänner alltså från dödliga diagnoser till helt harmlösa som går över av sig själv. Det innebär förstås också att orsakerna är väldigt olika, precis som vad man kan göra för att förebygga och bota. Men som alltid kommer man en bit med kunskap, och bara insikten att den verkliga diagnosen kan vara vitt skiftande är en bra början.

Imorgon kommer jag att skriva om hur vanligt kolik är, som en summering av olika orsaker.

 
0 kommentarer