Provsvar

Vi tog träckprov annandag påsk och fick iväg dem på postlådan samma dag. Några av hästarna fick stå lite längre än andra i boxen innan jag fick det jag ville, men på det hela taget var det fort och smidigt löst.
 
Provsvaren kom snabbt också, och gav väl ungefär vad jag anade. Mest parasiter hade de yngsta, Aska och Nye, som båda hade en hel del av lilla blodmasken. Finja hade jag hoppats skulle vara gammal nog (nio år i år) att vara fri, men hade fortfarande litegrann av lilla blodmasken. Ja, en del lyckas ju aldrig bli av med dem, så det är olika helt enkelt. Vi får kolla igen nästa år.
 
Rena var helt negativ, 21 år gammal. Det har ju Muska också varit i rätt många år, så henne provtog jag faktiskt inte i år. Jag nöjer mig med att kolla då och då.
 
PCR-prov för stora blodmasken var negativt, och det har ju odling också varit tidigare. Kollade mest eftersom det tillkommit nya hästar. Även bandmask var negativt.
 
Io kollade vi inte heller. Han hade haft mask i avföringen i vintras, och avmaskats då. Exakt när och med vad var lite oklart, så han fick en rejäl dos när han kom hit. Att ta prov för nära avmaskning ger sällan något, och då kändes det rimligt att avmaska igen, för att minska risken att dra in något hit.
 
Så nu är vi redo för sommarbetet. Vi har avmaskat och planerar att släppa ut på onsdag. Vårt mål är att slippa använda vinterhagarna under sommaren, och sommarhagarna har stått hästfria sedan oktober. Det räcker inte för att ta bort parasiter helt - då krävs minst ett helt år, men genom att skilja på sommar- och vinterhagar så minskar man belastningen. Och lite längre fram på säsongen kommer de att få gå på återväxten av vallen, där vi först skördar. Det bör vara ett bete med ganska lite parasiter, och det känns bra.
 
Avmaskning ensamt är ju inte lösningen på parasiter, och kan man kombinera bra åtgärder och ha bra koll så kommer man längst. Hästarna bidrar ju också genom att undvika platser där det finns gödsel - det är därför gräset växer längre på en del platser på bilden på Finja och Ajke nedan. Därför är det förstås också bra att mocka hagarna.
 
0 kommentarer