Vet du vad en refraktometer är?

 
Refraktometer - konstigt ord, så jag förstår om du inte vet. Men om du föder upp hästar kan det vara ett ord att lära sig. Eller kanske till och med se till att utöka prylsamlingen med. En enkel sak (med ett svårt namn) som kan bidra till att rädda ett föls liv och hälsa.
 
En refraktometer är en liten enkel mätapparat, som man kan kolla råmjölkskvalitet med. De används mer och mer för att kolla kors råmjölk, men kan på precis samma sätt användas för ston.
 
Man mjölkar ur en eller två droppar så att de hamnar på en glasyta på refraktometern - det kan man alltså göra direkt hos stoet, utan hink och utan att behöva ta ut mer mjölk än vad som behövs för testet. Sedan stänger man ett litet lock, och så kikar man mot ljuset.
 
Då kan man läsa av ett så kallat Brix-värde, som kan räknas om till hur mycket antikroppar råmjölken innehåller. I själva verket är det densitet man mäter, men eftersom man har jämfört med verkliga mätningar av antikroppshalten så vet man vad det motsvarar. För kor vill man helst ha minst 22 % Brix-värde, medan många sätter gränsen för ston till minst 20 % (sammansättningen skiljer ju lite). Men ju högre ju bättre.
 
Om värdet är för lågt finns en stor risk att fölet får för lite antikroppar. Det betyder att det är oskyddat mot infektioner, och kan få så kallad fölsjuka, som ofta är livshotande. Om stoet har läckt mjölk är det extra viktigt att kolla, men det är klokt ändå.
 
Vad kan man då göra om värdet är för dåligt? Ja, är det bara lite lågt så kan man kompensera genom att se till att fölet får så mycket råmjölk som möjligt så fort som möjligt. Gärna frusen och varsamt tinad råmjölk av bra kvalitet. Tiden påverkar fölets förmåga till upptag, och mängden påverkar förstås hur mycket antikroppar det blir i fölets blod som resultat. Är värdet tydligt lågt eller stoet har liten mängd så kan det finnas skäl att kontakta veterinär - helst snarast och innan fölet är sjukt. Det går att ge dropp med plasma, som är också ger antikroppar i blodet. Däremot anser jag att de så kallade råmjölksersättningar som säljs är rena bluffen, i alla fall de som jag kollat upp.
 
Om du tycker att det låter som en god ide att ha en refraktometer så kan du säkert få veta mer av en stuteriveterinär. De kan också hjälpa dig att få tag på en. De är inte dyra - bara några hundralappar, så kan man ha nytta av den  är det en liten investering. Och den kan förstås också användas för att kolla att råmjölk som man fryser in håller bra kvalitet.
 
 
5 kommentarer
Jessica

Funkar vilken refraktometer som helst till ändamålet? Typ denna: http://m.clasohlson.com/se/Optisk-glykolprovare-refraktometer/36-4782

Svar: Hej! Nej, inte alla refraktometer-typer passar. Det finns även de som är avsedda för att mäta koncentration på urin mm. Alla mäter i och för sig densitet, men skalan måste passa för ändamålet.
De som är rätt för råmjölk kallas även brix-mätare, och man får ett värde på den så kallade brix-skalan. Det spelar däremot ingen roll om de är optiska eller digitala.
Helena

Helena

Om du vill köpa själv så sök på Brix-mätare. De har rätt skala, som passar för råmjölk, optisk eller digital spelar ingen roll, men optiska är billigare. De finns t.ex. hos egenkontroll.nu De optiska finns hos t.ex. Kruuse (vet inte om privatpersoner kan köpa där).

Jessica

Tack! 😃

Jessica

Tack! 😃

Jessica

Tack! 😃