Allergiska hästar

Jag hade förmånen att åka till "World equine airway symposium" i Köpenhamn i somras, och fick höra många spännande föredrag om hästars luftvägar. En hel del av dem berörde allergiska hästar, som är ett spännande ämne.
 
Vince Gerber var en av föreläsarna och gjorde jämförelser mellan hästars och människors astma, och kunde konstatera att hos båda spelar den genetiska delen en betydande roll. Om en förälder är allergisk finns en betydande ökad risk för allergisk sjukdom.

Man har sett att hästar med överkänslighet mot flera olika ämnen har lägre antal parasitägg av blodmask i avföringen. Det kan man ju tänka beror på att det har funnits en evolutionär fördel att utveckla resistens mot parasiter, som också påverkar immunsystemet på fler sätt. I och med möjlighet till avmaskning av hästar så finns inte längre samma användning för denna förmåga hos immunsystemet, som då kan reagera med överkänslighet mot andra saker. Föreläsaren funderade om vi är för bra på att avmaska, och det kanske kan vara bra att immunsystem har något relevant att reagera mot (istället för att skapa överkänslighetsproblem).

De hade också sett att det var vanligt med flera allergiska sjukdomar samtidigt. Hästar med man- och svanseksem visade sig ha sämre syresättning än hästar som inte hade allergisk sjukdom, trots att de upplevdes som kliniskt friska i luftvägarna. Slutsatsen av detta var att de hade lindriga problem med av astmatyp även innan de upptäcktes. Precis som hos människa kan man alltså tänka sig att det finns en rad allergiska sjukdomar som drabbar en individ genom livet, ”an allergic march”. Alltså att den som är benägen att utveckla allergier kan ha flera olika uttryck för detta genom livet.
 
Spännande och viktigt att veta mer om, tänker jag. Inte så lätt att dra säkra slutsatser heller, eftersom hästar "drabbas" av olika bra och dåliga miljöer, som t.ex. kan ge dem luftvägsproblem. Men ändå är det en dröm för mig att ha djursjukdata för häst, så att vi kunde få ett bra underlag för att förebygga sjukdom och avla klokt.
 
 
2 kommentarer
jossan

Fina bilder ☺️

Svar: Tack! Det är så vackert ute nu, så det fick bli ett par sådana och inga hästar idag.
Helena

Cecilia Gladefield

Allergi är ett intressant ämne. Jag har haft flertal olika allergier genom livet, vissa har avtagit medan andra har blivit värre med åren. Är jobbigt att tänka på att djuren får samma problem :/ Mer studier behövs definitivt.

Svar: Ja, allergi är ingen rolig sjukdom, och med mera kunskap kan det förhoppningsvis underlätta för de drabbade. Och ännu hellre se till att färre får problem.
Helena