Djur i bur

 
Det finns många som bryr sig om djurens välfärd. Det är bra. Och det är ännu bättre om de har kunskap om de olika djurens behov och förutsättningar. Annars kan det bli fel, verka bra men inte bl bra. Och ibland kanske det finns saker som kunde förbättras, men det kan ändå vara klokt att inte låta det bästa bli det godas fiende. Ibland behövs perspektiv för att se klart. 
 
Jag visar här en bild på minkar i bur. Det är många som har åsikter om pälsdjur och hur de hålls. Frågan har många aspekter, och en är att det är synd om minkar som ska sitta i en liten bur. Ja, det är ju sant att det är ganska långt från minkens natur och hur den vill röra sig. Men är det då bättre för de många hästar som står i en box många timmar per dygn, och sedan kommer ut i en minimal hage några få timmar? Ensam, utan möjlighet att verkligen röra sig fritt och ströva som hästar vill och mår bra av. Frågan är om inte hästen jämförelsevis har en mindre bur än minken? Vad hjälper det att den är älskad då? Det gör det inte bättre för minken att hästen inte har det bättre. Men jämförelsen är ändå tankeväckande. 
 
När jag skrev om kalvar i hyddor nyligen, fick jag en fråga om kor som inte kommer ut under vinterhalvåret. För hästar finns ett krav på daglig utevistelse, eller i vart fall att de dagligen fritt ska få röra sig i sina naturliga gångarter. Ibland är det som sagt rätt minimalt med det. För kor gäller i Sverige krav på att de ska gå på bete sommartid. Alltså inte bara vara ute, utan också kunna gå på gräs och kunna beta. Ett krav som inte finns i de flesta andra länder. 
 
Men på vintern får de vara inne i ladugården, och det är de flesta, även om det finns gott om fina undantag (som de snygga sinkorna på bilden ovan). Ibland fungerar det att ha dem ute, och kor tål kyla bra, så de kan trivas fint ute. Men ofta fungerar det inte, främst för att det är svårt att få marken att hålla och ge bra förutsättningar. Geggiga skitiga underlag orsakar problem med klövarna, och ibland också andra bekymmer. Dessutom ligger kor ner en betydligt större del av dygnet än hästar gör, så det gör det också svårare att ordna det lämpligt ute på vintern. Och så är det ju numera så att majoriteten av korna hålls i lösdrift. Det betyder att de kan röra sig mellan foderbordet, mjölkningen och liggplatsen. Ofta i luftiga och ljusa ladugårdar. Så de har det faktiskt rätt bra där. Bättre än hästar som stängts in i sin lilla bur (box...) många timmar per dygn, tycker jag. 
 
1 kommentar
Lillemmish- mode - inspo

ha en fin måndag
kram

Svar: Tack detsamma!
Helena