Examen för Hejde

Hejde har varit hos oss hela sommaren för vidareutbildning. Det har varit roligt att ha denna positiva och snälla unghäst här. Varje gång vi ropat har han kommit förväntansfull. Jag tror att han är lika uppskattad i flocken som av oss. Igår åkte han hem till sina ägare igen. 
 
Förr lördagen åkte vi till ridhus för att checka av de mål som sattes i början av sommaren. Vi skulle i första hand arbeta för att han skulle vara trygg och avspänd i olika miljöer, och att han skulle vara utbildad ungefär motsvarande lätt C dressyr.
Vi har arbetat med utbildningsskalan som grund. I början av sommaren var han ojämn och lite osäker i sin bjudning, och osäker om vad som förväntades. Så det har handlat om att hitta takten (som är grunden för det fortsatta arbetet), att få honom att lugnt och med bjudning ha en fin takt i alla gångarter.
 
Det har fungerat bra. Han visade upp en fin takt och en lugn och stadig bjudning i ridhuset. Han gick lydigt fram i alla gångarter och kunde galoppera med stadig rytm även på en 20-metersvolt, i båda varven.
Han var lite grann spänd i början, men inte värre än att han kunde koncentrera sig på jobbet. Efter en stund gick det riktigt bra. Lösgjordheten är på väg, men han är inte riktigt redo för att kunna arbeta i form än eller att ha ett riktigt stöd på tygeln, utan han rids mest med säte och skänkel och med väldigt mjuk hand. Det är alltid viktigt att skilja på hjälperna så att man inte gasar och bromsar samtidigt, och förstås måste man ha ännu tydligare skillnad i början av utbildingen. Vi tänker att skynda lagom är det som blir bäst i längden.
 
Han är nu riden både ute och på bana/ridhus, och fungerar fint i båda situationerna. Ute är han riden både ensam och med sällskap av människa och/eller ryttare, och han är en lite ovanlig häst som tycker att det är roligt att kolla in nya vägar och platser. Lite otäckt, men mest kul. Han har fått hoppa små hinder, och han har tränat en del på visning, lastning och tömkörning som omväxling. Han älskar att vara duktig och få beröm, och för att inte tala om bästa belöningarna - morot!
Så när han nu har åkt hem så hoppas jag och tror att han ska visa sig lika duktig och härlig som här. Jag tror att det finns goda chanser för det, och hoppas att han ska vara till mycket glädje under många år. Lycka till, Hejde!
 

 
0 kommentarer