Tack och lov för bönder!

 
Ibland används ordet bonde som skällsord. Jag kan inte alls förstå det. För mig signalerar det rejäla människor med bred kompetens och fötterna på jorden. Klart det finns undantag, som i alla yrkesgrupper. Men för oss som lever och trivs på landet är de en oersättlig grund för att det livet ska fungera. Särskilt för oss som inte är riktiga bönder. 
 
När vägen är isig och bilen glider ner i diket, så vem kommer som en räddande ängel med sin traktor? Och vems kompetens är det som behövs för att fixa allt möjligt som krävs bakom kulisserna för att fjord-SM ska rulla smärtfritt? Som kan skruva, snickra, fixa en punka och klippa gräs och mycket mer. Och som inte är rädd för att jobba. 
 
Eller som nu senast, när ligghallen skulle tömmas. En rejäl djupströbädd, som faktiskt byggts upp under flera åt, för den fungerat så bra och varit torr och mjuk. Men nu var det dags. Ett evighetsprojekt med skottkärra och handkraft. Det tog några timmar med minilastare och traktor med, men vilken lättnad att kunna köpa den hjälpen. Och mycket annat. Att det finns någon som har bra maskiner och som finns i närheten. Guld värt för mig. Bilderna visar före och efter. Det blev en rejäl hög som ska ut på fältet senare i höst, när det är dags att plöja. 
 
 
Så jag klagar inte när det luktar gödsel på våren. Inte ens om tvätten hänger ute och får dålig lukt. Inte heller om det kommer en flock kvigor och trampar i min redan knöliga gräsmatta. 
 
Nej, jag är glad att jag har förmånen att bo i en levande landsbygd. Jag vet att det är de riktiga bönderna som är motorn och till stor del en förutsättning för att det är härligt och bra att leva där. Så självklart väljer jag så långt möjligt svenska produkter vad gäller mjölk, ost, kött, ägg och grönsaker. Det är mitt sätt att göra något för att värdera deras arbete, som i en helhet är långt vikrigare än de små insatser som jag kan köpa som tjänster. För deras arbete med att hålla landskapet levande, att ha djur som bidrar till biologiskt mångfald och en vacker natur - det är det som gör att bonde är den finaste titel jag kan tänka mig. 
0 kommentarer