Att få vara delaktig

För några veckor sedan skrev jag inlägget "Den som inget gör". Det handlade om hur tungt det kan vara med föreningsarbete ibland. När kraven är stora, och när grundtanken om att vara med att bidra verkar glömd.
 
Jag tror att det är viktigt att prata om. I varje fall om man vill att föreningsliv ska finnas kvar och fungera. Och det hoppas jag.
 
Men då är det också viktigt att i rättvisans namn berätta om det som är bra också. Jag hoppas att det inte beror på mitt förra inlägg, i varje fall inte bara, men sedan dess har det kommit mycket mer positiv feedback än på länge. Medlemmar har bland annat skrivit positiva kommentarer om snabb rapportering från möten och om en bra medlemstidning. När vi lade ut ett förslag om en ny fjordhästcup så möttes det av många gillande tryck och kommentarer, och tråden fylldes inte alls av åsikter om sådant som kunde varit bättre eller annorlunda. Sådana förbättringsförslag var alla välkomna att mejla in, så att de verkligen kan tas om hand.
 
Det arbetar vi med just nu, och det känns så roligt att kunna presentera en ny rolig sak, som verkar välkommen. Det har också varit väldigt positivt att summera året i fjordhästföreningen. Vi gör vårt tredje år på rad med ökande medlemstal, ökad efterfrågan på fjordhäst och en ekonomi som är i balans och till och med gör ett plus. Allt detta är viktig grund för fortsatt arbete i föreningen - för att kunna göra det som vi vill. Det är förstås inget som har kommit av sig själv, och inget som kommer att fortsätta utan fortsatt arbete.
 
En annan rolig sak är ungdomssatsning, som vi haft förmånen att få genomföra många olika saker för. Handlerklasser och anvisningar för bedömning av dessa tog Ella fram inom Hästnäringens unga ledare, och vi har använt det både på fjord-SM och riksutställningen. Nu är Ella bokad att döma detta i samband med en utställning i vår, och jag hoppas att fler föreningar fyller på med anvisningar om sin ras innan dess - då kan det bli riktigt, riktigt bra! Även exteriörkurserna är roliga, och allra gladast blev jag av att se hur mycket deltagarna utvecklas och tar till sig. Det känns lovande inför framtiden.
 
Och jag hoppas och tror att ju bättre det flyter på ju roligare blir det för fler att engagera sig. Och då blir det enklare och roligare för alla som redan gör det. Jag tror inte att vi någonsin kommer att få alla att vilja vara med och dra, men det räcker om vi är många nog. Och förstås att vi ser till att ha det så bra tillsammans som möjligt. Att få bidra och vara delaktig ger en bra känsla, och bara det kan vara värt att pröva. När man har lyckats genomföra något bra tillsammans - ja, då är det härligt!
 
1 kommentar
Jossan

Visst är det viktigt med allt som är bra också, och tror ju tyvärr som du, att man kan inte få alla att bidra, oavsett förening. Är själv medlem i både en väldigt liten (ca 60 medlemmar i hela Sverige) och stora som SKK och SBK, och jag ser ju i båda storlekar att det är vissa som drar mer än andra.
Men som du säger, är man tillräckligt många ändå som drar så går det lättare, och om allt flyter fint så vågar nog fler prova att hjälpa till och vara en aktiv del.

Jag har slutat ge nyårslöften, men i år har jag några mål istället. Ett av dom är att bidra med något till varje förening jag är medlem i. En insändare i klubbtidning, baka kakor till tävling/utställning, vara funktionär... Ja, det finns mycket att välja på och göra.
Låt oss hoppas att förenings_Sverige kan leva upp igen! :)

Svar: Tack! Låter som utmärkta mål för året. Många sådana skulle göra stor skillnad. Det går att fråga och erbjuda sig om man inte har egna förslag.
Helena