Dräktighetskoll

Bagarns barn och skomakarens ungar - jag minns inte riktigt hur det var med dem. Men förhoppningsvis är det inte riktigt samma med veterinärens djur.... Eller hur det nu var.
 
Jag har i varje fall varit duktig och dräktighetsundersökt stona i jul. Finja är betäckt i mitten av maj och Muska i början av juni, och båda kollades innan tre veckor av dräktigheten hade gått, och sedan kollade jag Finja igen i samband med koll av Muska. De undersökningarna gjordes med ultraljud, och det var ju tack vare det som jag märkte att Muska var dräktig med tvillingar på den tidigare betäckningen i maj. Eftersom det upptäcktes i tid, så var det lätt att abortera henne och börja om. Om man dröjer till över 35-40 dagar så blir det betydligt svårare, så det är klokt att kolla tidigt, och ultraljudet är förstås en förutsättning för att man ska se att det är två.
 
Jag har inget eget ultraljud, så sedan fick det vara bra med dessa undersökningar, eftersom allt såg bra ut.  Att kolla senare är bra om det påverkar vad man ska göra med stoet, eller om man vill teckna en fosterförsäkring. I vårt fall kändes det inte överhängande av sådana skäl. Däremot är det förstås bra att veta om de fortfarande är dräktiga, så nu fick det bli en koll. Så här långt fram i dräktigheten är det ganska enkelt att känna genom en vanlig undersökning via ändtarmen, i varje fall om man har lite vana som veterinär.
 
Och hos både Muska och Finja hade jag glädjen att kunna konstatera att allt har fortsatt att utvecklas normalt. Båda är dräktiga och det känns som det ska. Så nu håller jag tummarna för att vi ska få två fina föl i vår - någon gång runt månadsskiftet april-maj. Eftersom Finja brukar gå dräktig lite längre än Muska så skulle det kunna bli så att de fölar ganska nära varandra i tiden. Och någon resa till Nordfjordeid blir det inte för mig nästa år, som det verkar. Jag vill nog vara hemma hos mina ston om det går.
Här är fölen från 2016: Rone Kry e. Finslands Ringo u. Muska och Himmer Kry e. Hassle Kry u. Finja.
1 kommentar
Josefine (marilynette.blogg.se) ❤

Vilka sötnosar :)

Svar: Tack, ja de var ljuvliga! Himmer är nu en stor och reslig unghäst, och Rone tyvärr död.
Helena