En bild som visar något viktigt

På Friends stora hästhelg vid advent samlas många hästmänniskor och olika sorters hästar. Då togs den här bilden, som lades ut på Svenska hästavelsförbundets sida. Det är dressyrryttaren Patrik Kittel tillsammans med en dartmoorponny.
 
 
En bild säger mer än tusen ord, och den kan förstås tolkas på många sätt. För mig som medlem både i Tranås ridklubb och i en avelsförening, och aktiv som föreningsfunktionär samt exteriördomare, så blev det en illustration av något väldigt viktigt. Nämligen hur allt hänger ihop.
 
När jag ser bilden så tänker jag att både elit och nybörjare kan samlas runt hästarna. Vare sig du är nybörjare på liten ponny eller tävlar internationell dressyr så står vi enade kring grunden i att samarbeta med och älska hästar. Den visar också att sport och avel hör ihop och behöver varandra. Sporten behövs för att utvärdera hästars förmågor och kapacitet, och kanske allra mest för att hitta nya köpare och hästvänner. Och aveln behöver få avsättning för hästarna, och förstås underlag för att veta vilka individer som är bäst att avla på. Därför är känd härstamning viktigt för alla.
 
Och en bra exteriör hänger ihop med både hållbarhet och funktion. Så vi behöver samlas för att lära av varandra. För att det är roligt och utvecklande. Och för att det hänger ihop.
 
Patrik tävlar för Tranås ridklubb. Vi ser honom aldrig där. Han har en annan vardag, men han har varit klubben trogen i många år. Kanske vet han inte så mycket om hur klubben arbetar för att ha en bred verksamhet med hästen i fokus, eller att det pågår kurser även om exteriör, smittskydd och mycket annat kring hästhållning på hans gamla klubb, där han gick på ridgymnasiet en gång i tiden. Men jag tror att han vet hur viktigt det är att vi samlas och håller ihop i hästvärlden - vare sig man har en ädel tävlingshäst eller en rufsig ponny. Och jag är glad att han genom att låta SH ta bilden bidrog till att påminna om detta.
0 kommentarer