Inga julkort?

Vi brukar vara duktiga på att skicka julkort. Tar ett eget foto, beställer och skickar till en massa vänner och släktingar. Oftast med oss själva i tomtemössa, och alltid en ny bild.
 
Fler och fler skickar inga alls. Och många skickar en digital hälsning eller lägger ut på Facebook och liknande. Helt OK, tycker jag. Det är trevligt att få personliga hälsningar, och jag är lite svag för snigelpost och att få något i brevlådan, men jag blir aldrig sårad av att inte få.
 
Däremot tycker jag att det är en märklig logik att skriva att "vi skickar inga julkort, för vi skänker pengar till...". Såklart att det känns bra att skänka pengar till ett gott ändamål, och kanske allra mest vid jul. Men ingen skriver "Jag hoppar över allt mitt julgodis och skänker pengar till..." eller "Jag låter bli att shoppa loss på julrean och skänker..." Eller något liknande. Jag menar att det är ganska ointressant vad du väljer bort till dig själv för att istället ha råd att ge lite pengar där de behövs bättre. Och jag förstår inte varför man då ska peka ut just julkorten?
 
Jag skulle ju kunna skicka julkort OCH skänka pengar. För att få ihop budgeten kan jag prioritera bort precis vad som helst - det är ju mitt val och mina möjligheter. Olika vad man vill och vad man kan. Men förstås tanken som räknas.
 
Jag hade säkert skänkt mer pengar till välgörande ändamål om det inte hade varit så att man sedan förföljs av tiggarbrev. Jag vill inte att de ska använda mina skänkta pengar till kampanjer. Jag vill att de ska göra nytta. Och alldeles särskilt vill jag inte hamna i deras register. Men om man ska kunna betala så måste man ange OCR-nummer, och så vet de vem jag är...  Förstås behöver de jobba för att få in mer pengar. Men jag skulle vilja kunna skänka utan att synas, och då inte bara i Frälsningsarmens gryta på torget...
 
Om du inte vill skicka julkort så hoppa över det. Du behöver inte förklara dig. Gör vad du vill istället.
 
Ibland blir det inte riktigt som man tänkt. Vi skulle fota med Haldol och några unghästar i ligghallen, men då gick Ajke förbi och tog halva bilden.
 
Jag har lite svårt att bestämma mig.  I år hade jag allvarliga funderingar på att sluta, men till slut beställde jag ändå. Fint kort blev det också, Men dumt nog valde jag en annan firma än den vanliga. Så korten har inte kommit än. De kommer alltså inte kunna skickas och vara framme innan jul. Men kanske får det bli julkortsskrivande i mellandagarna. Kan ju vara lugnare och mer tid då. Och det blir nog inte så många alls heller.
 
Men jag hoppas att ni får en bra jul med eller utan julkort från mig. Jag blir glad för de jag får, och inte det minsta ledsen för de jag inte får. I varje fall om du låter bli att berätta att du valt bort att skicka till mig för du vill skänka pengar till någon annan. De behöver det säkert mycket bättre än jag behöver ett julkort, men säg hellre att du skickar mig en tanke då. Jag hoppas att ni alla ska få en riktigt bra jul!
 
Så här såg vi ut 2009, och överst är bilden från 2016. Vi får som sagt se hur det går med 2017 års kort ;-)
 
 
1 kommentar
Jossan

Jag är också lite svag för snigelposten så i år skickade jag alla julkorten, istället för att dela ut några när man träffats, som jag gjort vissa tidigare år. Men lika glad som jag är att skicka kort, lika glad hoppas jag ju att mottagaren blir över post som inte är reklam eller räkningar. ;)

Svar: Ja, det mesta som kommer på posten är ju räkningar... Så lite rolig post är välkommet! Och nu får gärna mina kort komma så jag kan skicka dem ;-)
Helena