Julklappar för vintersäsongen

 
Behöver du lite julklappstips för hästvännen som redan har för många schabrak? Här kommer några förslag som underlättar livet med hästar på vintern, på lite olika sätt, och i olika prisklasser:
 
- Vinteroverall! Jag sätter den först. Sedan jag äntligen fick tag på en bra så kan jag inte tänka mig vintern utan den. Med underställ och overall klarar man vardagen galant. Så för den som inte redan provat - bästa presenten!
 
- Elvärmda vattenbaljor. Hästens bästa present - att kunna dricka ljummet vatten när den vill. Minskar kolikrisk och ökar välbefinnande. Dyrt, men värt det!
 
- Silikonspray. Oväntat inslag på listan? Ja, troligen. Men bästa räddningen för mig när mina automatiska grindar krånglar och kärvar i blötsnö och frost. När jag sprayat elrepet till grinden så öppnar den snällt och bra.
 
- Snösulor och 4 brodd per sko. Så är hästen rustad och vilken skillnad mot när inte dessa smarta ringar innanför skorna inte fanns. Mycket mindre is än utan sulor och mycket bättre för hoven än med hela täta plattor över hela. Och varför inte ett par skor eller kängor med broddar till hästägaren också?
 
- Grovfoderanalys. En billig investering för att kunna fodra rätt. Och kom ihåg att grovfoder är bästa sättet för hästen att hålla värmen i kylan - bättre än alla täcken, och dessutom bra för magen och minskar också det risken för kolik. Om hästen inte kan äta fritt av hö eller hösilage så kompettera med halm.
 
- Halm, ja. Det tror jag mer än en hästvän gärna tog ett lass i julklapp av. I år har det varit tuffa väderförhållanden när de skulle tröska, så bra halm är en bristvara och gyllengul halm är värd sin vikt i guld (nästan). Hygienskt bra halm är det viktigaste. Jag har använt havre (godast - nästan för god...), vete och rågvete, och alla är OK om den bara är frisk och fin.
 
- Reflexer och pannlampa. Reflexer åldras och pannlampor verkar mucklorna ta.... så båda kan vara läge att fylla på med nya ibland.
 
- Presentkort på hästskötsel. Även om hästvännen trivs i stallet och fodrar hästar alla dagar året runt med glatt humör, så kan det kanske vara gott att kunna göra något annat en dag eller två. Om inte annat så kanske det är läge att åka på något stort hästevent som publik.
 
Ta det förresten lugnt i julstressen! Det blir jul även utan att allt är perfekt. Gå ut i stallet och lyssna på hästar som tuggar sitt hö så kommer julefriden snart.
 
 
1 kommentar
Peppe

Ett tillägg: vattentäta vantar som inte blir våta av snö. Finns sådana i vuxenstorlek? Skulle nog sälja slut direkt.
Några silikoner innehåller fluor för att göra dem än mer vattenavstötande. Köp inte dessa. De är inte nedbrytbara i naturen. Bindningen mellan kol och fluor är en av de starkaste som finns, inte ens solens ultravioletta ljus rår på den. De vi får i oss blir kvar tills vi dör.

Svar: Tack för komplettering!
Helena