Stödjer er förening djurplågeri?

Stöder fjordhästföreningen djurplågeri som tjurfäktning? Jag blev först rätt förvånad när jag läste kommentaren i föreningens inlägg. Hur kunde någon tror det? Och varför ställa en sådan fråga?

Ganska snart insåg jag att det måste vara okunskap och missförstånd som låg bakom. Vi hade lagt ut en bild (se nedan) från en tävling i WE, working equitation, för att fånga läsarnas uppmärksamhet och intresse för vår dag om WE i vår. På den bilden fanns trätjuren med ringen som ryttaren skulle fånga med lansen.

Och det är klart att det finns en bakgrundshistoria här. En historia som påminner mycket om boskapsgrenar i western. När man ska öppna grinden ingår det ju också att ta sig igenom och stänga så att boskapen inte smiter. Helt osynliga och fiktiva djur, till skillnad mot trätjuren som ju syns.

Men inte handlar detta om djurplågeri.  Definitivt inte för tjuren som ju bara är av trä. Inte heller för hästen. Tvärtom menar jag att WE strävar efter att premiera bra ridning, och ofta verkar det som att hästarna gillar det.

När jag svarat och rekommenderat avsändaren att läsa på lite mer om WE och ta reda på vad det handlade om, så ströks kommentaren.

Jag kunde inte låta bli att titta lite mer på personens egen sida. Det var gott om delningar från djurrättsaktivister. Illegal verksamhet, som också bygger på kraftig vinkling och okunskap. Frågan till fjordhästföreningen var i det perspektivet rätt oskyldig. Men den påminde mig om hur viktigt det är att inte döma efter en ögonblicksbild, en känsla. Det behövs kunskap och ett större perspektiv om vi ska göra bra för djuren. Och det vill ju fjordhästföreningen också.

 

 

1 kommentar
Anna O

Jag skulle vilja drista mig att faktiskt påstå att WE i det långa loppet till och med kan bidra till att tjurfäktningarna försvinner. Det är ett något vågat påstående men det ligger i alla fall teoretiskt något i det. WE tar vara på ridkonsten i tjurfäktningen i ett sammanhang som är helt frikopplat från både tjur och våld. Ett argument som tjurfäktningsförsvararna ofta kommer med är tradition och kultur - och WE är ett sätt att ta till vara den delen av tradition och kultur som faktiskt är kompatibel med dagens syn på vad vi får göra med djur.

Jag borde kanske skriva en debattartikel för portugisisk press med titlen Varför vi borde vara lika stolta över Oxidado som över Ronaldo!

http://www.anuariodegaranhoes.pt/puro-sangue-lusitano/oxidado/

Svar: Tack för den kommentaren, som jag tror är helt relevant. Jag ser fram emot din debattartikel!
Helena