Veggo - vad är det?

Det är inne med "veggo". Butikerna lanserar veggo-produkter på allehanda vis. Ofta med miljö som det starka skälet att välja grönt - det låter ju fint.
 
I början var det vegetariskt vi skulle välja, men nu lanserar fler och fler vegankost. Då är jag inte med, inte alls. Grönsaker är nog bra, och många skulle må bra av att öka andelen grönsaker. Jag har inga problem med det, och jag äter gärna en helvegetarisk rätt ibland. Särskilt om alternativet är importerat kött, men även hemma då och då.
 
Så den som av olika skäl vill välja vegetariskt får gärna det. Men veganism är något helt annat. Jag slog upp på Wikipedia för att kolla och kunde läsa: " Veganism är ett levnadssätt där en person avstår från djurprodukter i den mån det är möjligt och praktiskt genomförbart, samt en sammankopplad filosofi som förkastar synen att djur går att äga. En vegan avstår från alla animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honungs- och vaxprodukter och olika tillsatser av animaliskt ursprung. 
 
Så om du vill ha en hund eller en katt, eller rent av bara en vandrande pinne, eller äta honung - ja, då passar inte veganismen. Jag tror inte att alla de som hejar på och jublar över butikernas "veggo"-kampanjer för vegankost har förstått det. Och jag vill i varje fall inte stödja det eller skriva under på det. För jag tror inte på det.
 
Jag tror inte på att det går att odla alla dessa grönsaker utan att gödsla med naturgödsel, det vill säga från djur. Och jag tror inte på att det går att föda en hel värld så. Det är inte mycket som går att odla här på de steniga åkrarna i Småland, och särskilt inte utan djuren. Ekologiskt och vegankost - det går liksom inte ihop. Ekologiskt kräver gödsel från djuren.
 
Men det smyger sig på i olika former. Säljinlägg på Facebook raderas om de handlar om djur. Djur ska man tydligen inte få äga. Nej, inte om man är vegan. Men alla vi andra då? Eller är Facebook för veganer? Bara? Jag köper inte snacket om att adoptera- Tvärtom tror jag att många så kallade adoptioner verkligen inte leder till bättre djurhållning än djur som köps. Och framför allt kan det stödja en dålig uppfödning - faktiskt mer än att seriöst få köpa och ta ansvar för djur, och att seriöst sälja och ta ansvar. Tror de verkligen att djuren märker skillnad på att säljas eller adopteras? Nej, det är rent trams som skjuter långt bredvid målet.
 
Det finns väldigt mycket mer att säga om detta. Och säkert olika åsikter. Men för mig är det viktigt att djuren får vara djur på deras villkor och med deras behov tillgodosedda. Och det tror jag inte att veganismen är bästa vägen för att lösa. Och jag tror inte heller att de många djurvänner jag känner verkligen vill leva utan djur - som äkta veganer.
 
3 kommentarer
Anonym

Du blandar äpplen och päron. Det finns veganer som lever på olika sätt och av olika skäl.

Svar: Ja, eller så är det de andra som blandar ihop vegan och vegetarian ;-)
Helena

Anonym

Veganer vill ju inte utnyttja djuren alls och jag kan nog hålla med om att det inte känns jättegott att äta kalvens mjölk eller ett ägg??

Svar: Mjölken räcker bra till både kalvarna och oss, och jag gillar mjölk och dricker den med gott samvete. Äggen som vi köper är obefruktade i många fall, och jag äter gärna ägg med. Du gör ditt val, men tänk på att katten som sitter instängd som människans sällskap inte är lättare att motivera än att dricka mjölk. Och jag har sett tillräckligt av djurhållning av olika slag för att känna mig trygg med att det finns många kor som hat det bättre än katterna.
Helena

Desiree Jonsson

Håller med. Det finns en massa missförstånd och faktaresistens inom veganismen, bara det att det talas om att ”konvertera” till veganism säger sitt. Har en hel del att säga i ämnet då jag sett på nära håll men väljer att sitta på händerna som man säger, hålla tand för tunga.

Du kommer säkert få en del (anonym) kritik för ditt inlägg, men jag är säkert inte ensam som håller med dig.

Svar: Tack!
Helena