20 hingstar och 14 ston...

 
Stuteri Kry har hittills fött upp 20 hingstföl och 14 stoföl. Ingen ovanlig eller unik statistik alls, även om övervikten för hingstföl är lite större än snittet.
 
Det föds lite fler hingstar än stoföl totalt. Så chansen att det jämnar ut sig kanske inte är så god. Annars tackar vi inte nej till sex stoföl på raken nu. Det kunde vara smidigt.
 
Det började bra med två stoföl (Dalacin och Divina). Efter det följde tre hingstar på rad (Ismo, Alvedon och Treo). Men sedan kom en tredje helsyster till Dalacin och Divina i och med Desolett, så då var det jämnt igen. Både Ismo och Alvedon blev godkända hingstar, och dessutom årgångsettor, och alla de nämnda stona fick diplom, så starten kunde inte varit bättre.
 
2001 hade vi för första gången tre föl, och det blev ett sto och två hingstar (Introna, Inderal och Miltex). Vi hade dessutom sålt ett dräktig sto, och det var Dalacin, som även hon fick en hingst (men han ingår inte i summan ovan). Sedan dess har övervikten för hingstar bara ökat.
 
Bortsett från Ismo, som var ensamt föl, så har vi dock aldrig haft ett hingstföl när vi haft bara ett föl. Det har varit Desolett, Grånosa, Hellvi och Aska som varit ensamma i sin årgång. Men vi fick tre hingstar 2012 (Hassle, Ajke och Hejde) och två i somras (Himmer och Rone).
 
Och två stoföl har vi bara haft då Henja och Djusa var föl. Då hade vi även Indor, så medan vi haft två och tre hingstar flera gånger så har vi aldrig haft flera stoföl utan att också ha hingstföl.
 
Vad säger då detta? Ja, egentligen inget alls. Slumpen skojar som den vill. Men nog kan det vara dags för ett stoföl i vår? Finja har ju dessutom fått två hingstar hittills. Fast det ökar väl inte chansen i och för sig. Varje tillfälle är en ny chans och slumpen räknar inte med det som varit. Så jag kan räkna bäst jag vill... Och allra mest hoppas jag på ett piggt och bra föl - då är det alltid OK!
 
Nedan bilder på några av våra härliga föl. Uppifrån:
Aska, Grånosa, Haldol, Hogpax och Humulin (som myser ihop), Hassle och Ajke.
0 kommentarer