Snö-täcke...

Stackars häst! Han har snö på ryggen! Och går ute dygnet runt mitt i vintern (med tillgång till ligghall).
 
Vid den här årstiden kommer det många frågor om täcken, om hästar som fryser eller inte och liknande. Till och med oklippta unghästar av robusta raser och med bra päls kan man se med täcke. Och varmblod kan väl bara inte klara sig, eller?
 
Vi använder nästan aldrig täcken, utom i samband med transport efter träning och liknande. Det viktigaste sättet att se till att hästen inte fryser är att den har tillräckligt med grovfoder. Helst fri tillgång till grovfoder hela dygnet. Det kan vara halm till en del om hästen är lättfödd.
 
Vi klipper så lite som möjligt också. Det är inte många hästar som det egentligen finns skäl att helklippa. Jag tycker att man ska ha respekt för vad naturen utrustat hästarna med - en fantastisk päls med många funktioner som slår täcken med hästlängder.
 
Pälsen torkar bra - det är sällan hästen är våt in på bara skinnet. Pälsen transporterar ut fukt, och då är det bra om ett täcke inte är i vägen och hindrar det. När det är varmt så faller den lite ihop, medan om det är kallt så reser sig håren och den fylls med luft mellan, som hjälper till att hålla hästen varm
 
Med täcke finns risk för skav och för olika hudsjukdomar när huden blir för instängd. Till och med vårt varmblod Nye har rätt bra päls, som klarar det mesta. Med tillgång till ligghall och bra med foder så behöver han inget täcke. På bilden ovan är han vit av snö - ett gott bevis för att pälsen funkar och gör sitt jobb. Om den inte hade isolerat så bra så hade snön smält och hästen blivit våt. Men snön ligger ovanpå, och inne vid huden är han varm och go. Dessutom äter han hösilage och det håller honom varm.  Så jag tror inte alls att det är synd om honom. Han verkar må hur bra som helst. Bra, va!?
2 kommentarer
Anna O

Härligt! Hästen är ju inget tropiskt djur. Till och med de finlemmade och tunnhudade araberna härstammar från en geografisk region där det faktiskt är ganska kallt på vintern – i alla fall ner mot nollgradigt. Så om man tänker efter lite är det ganska självklart att naturen har utrustat dom med rejäl vinterpäls och att även ett varmblod har det. Och lyckligtvis har ingen försökt sig på att avla bort den egenskapen heller. Dom vet hur man gör för att hitta gräset under snön också. För visst är det vad de ägnar sig åt när hösilaget är uppätet?

Jag suckar över folk här som sätter på hunden täcke när den ska gå ut på vintern. I tio plusgrader! Katten har just kommit in och hon går ut när det är som allra kallast på småtimmarna, inatt runt noll, utan att ha minsta problem med att ha samma randiga pyjamas på sig som när hon ligger i soffan och sover.

Svar: Precis! Och varför raka av en konstruktion som är bättre än det dyraste täcke? Jag kan inte ens tycka att de är snyggare när de försöker likna människor - nakna i täckjacka?
Helena

Lella

Absolut! Mina två är dock som natt och dag: den gamle ponnyn av ursprungsras estnisk klepper, han har en päls som är så tät och lång att det är bra man hittar hästen därinne. Han är torr, varm och mysig där innanför ullen, oberoende väder. Ridtravaren.. hon klarade sig hyfsat bra förr, men nuförtiden blir hon lätt stel i kroppen om hon blir för nedkyld av vind eller regn. Hade helst låtit henne gå otäckt året runt, men då tösen har svårt att få igång bakbenen då hon stått och stelnat av kölden så får hon gå täckt. Båda går i lösdrift med ligghall och begränsad-fri tillgång till grovfoder. Så det är nog fast i individen om den klarar köld eller inte ;)

Svar: Visst är det skillnad på individer. Men kylan är sällan problem, om de har att äta. Nollgradigt, snöblask och blåst blir svårare. Och det är skillnad på vilka hagar man kan erbjuda. Men jag tror inte att så många som har täcke varken behöver eller mår bra av det.
Helena