Härlig SM-utställning

Stuteri Kry hade ännu en gång glädjen att vara huvudsponsor för SM-utställning. Detta var tredje gången som det var utställning i samband med SM, och deltagarantalet lite lägre än tidigare. Å andra sidan var det tolv starter i den nya handlerklassen, så det räckte bra ändå tillsammans med de 20 utställda hästarna. Och framför allt höll de genomgående hög kvalitet, ingen med mindre än 37 poäng och hela tolv som fick guld (minst 40 poäng).
Ett fint sätt att visa att exteriör och prestaton hänger ihop, tänker jag. Och också ett bra sätt att få fler hästar bedömda, som ett viktigt underlag i avelsarbetet. Aveln är ju grunden för att få hästar att tävla med (och att ha roligt med i vardagen). Så jag är glad att det var en så fantastiskt stor och entusiastisk publik som fick se välputsade och välvisade hästar av prima kvalitet. Jag bjuder på en massa bilder från en härlig dag. Ovan ses BIS Kronos på två bilder. Nedan ses först bästa sto Dazy och bästa valack Skogsgubben, och sedan en mix av bilder från dagen. Se och njut!
 
 
 
 
 
 
 
 
1 kommentar

Bra träning för en tvååring

 
 Aska är två år, och hon älskar att få vara med och göra något. Hon skulle gärna göra mer än vi hinner. Och mer skulle hon säkert kunna göra och lära, men kanske gör det inget att längta lite också. Och inte minst att få lite pauser att tänka över det vi gjort.
 
Vi tömkör ibland, och det börjar så smått gå att styra. Det har inte blivit så många gånger som både Aska och jag vill. Men fast det kan dröja mellan tillfällena så är hon bättre för varje gång. Ännu så länge har vi med sällskap vid huvudet. Det blir lättare med riktningen då. Och så kan vi prova lite extra utmaningar som att gå över gummimattan.
 
Premieringen i mitten av juli innehöll många moment för en unghäst. Att bada bort all jord och smuts var det första. Vi tvättade med svamp och ljummet vatten, och schamponerade så att det rann bruna ränder. Aska tyckte det var helt OK. Vi gav henne lite pellets de första minuterna, och då hade hon inte tid att krångla. Och sedan var det ju för sent att börja - när hon sagt OK.
 
Att åka ensam i transporten, komma ensam till premieringen och visas där, är också många nya intryck och erfarenheter. Hon var helt fantastisk. Skötte sig som den pärla hon är. Att hon sedan gick lika snällt in igen efteråt och stod lugnt och väntade medan vi fikade - det är högsta betyg.
 
Så vi ser alla fram emot att träna vidare. Roligare unghäst kan man inte ha, och hon verkar tycka att vi är helt OK att samarbeta med också.
 
0 kommentarer

Duktiga unga visare

Vi hade glädjen att testköra bedömningsprotokollet för tävling i handlerklass i samband med utställningen på SM. Ella och jag har jobbat fram det, så det var roligt att vi också fick prova det i skarpt läge. Tolv duktiga unga handlers visade sina fjordhästar på ett föredömligt sätt. Tre av dem fick ihop maxpoängen 35 (5 poäng på varje bedömningspunkt). Flera andra var väldigt nära också, och det lovar gott för framtiden.
 
Jag hann inte fånga dem på bild, men tack vare Unni och Ella så blev det i alla fall en hel del av dem som kom med på foto. Här kommer ett litet urval av dessa bilder. Njut av fina fjordhästar och duktiga unga handlers, alla max 26 år. Fler bilder från utställningen kommer om några dagar.
Tack till SH och Hästnäringens ungdomssatsning som gjorde det möjligt att genomföra! På bilden ovan ses de tre pristagarna: Rebecca Mellquist, Johan Lundberg Larsson och Therese Olausson. På bilden överst ses Therese, som vann första pris, visa Skogsgubben - så ska det se ut!

Ungdomsprojektet är ett initiativ inom Svenska Hästavelsförbundet (SH) för att öka medvetenheten och engagemanget hos våra ungdomar kring avel och exteriör. Ungdomsprojektet är inom ramen för Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS).

HUS finansieras via Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) genom totalisatoravtalet mellan staten och trav-/galoppsporten. Av HNS ekonomiska medel avsätts varje år ett belopp för ungdomsprojekt inom ridsport, trav, galopp, avel, islands- och brukshästar.

 
 
 
2 kommentarer