Gammalt och nytt

Lite gammalt och lite nytt i lagom blandning ska det vara när man tränar unghästar. Det får inte bli tjatigt och tråkigt, men det behövs repetition också, så att saker blir befästa. 
 
Förra veckan repeterade vi lastning med Nye. Kan man ju tycka att han borde kunna. Han är lastad massor av gånger, och han har varit både på treårstest och träning i ridhus. Men han stannade halvvägs och tvekade. Första dagen var bara huvudet inne. Han kastade sig inte, stimmade inte heller. Men tvekade och stannade. 
 
Nej, han var inte dum, och jo, han var rädd eller i alla fall osäker. Så vi nöjde oss där. Nästa dag gick han in och igenom. Lugnt och bra, men det fanns en spänning. Så en gång fick räcka, tyckte han. Han åt upp sitt kraftfoder halvvägs inne, och vi stannade där den dagen. 
 
Tredje dagen gick han efter en kort tvekan in. Han gick igenom hela vägen, lugnt och fint flera gånger. Och han kunde stå halvvägs ut och mumsa med. Bra för säkerheten att kunna stanna när som helst. Att ha en avspänd häst är grunden. Då kan man jobba vidare.
 
Så han får fortsätta repetera detta. Många gånger till, tills det är hur lätt som helst. Det spelar ingen roll att vi tycker att han kan redan, eller borde kunna. Han måste tycka det själv med. 
 
I ridningen fick han en ny utmaning. Att ta sig över hinder med ryttare. 30 cm var svårt nog och fick honom att fundera en del. Inte stanna eller krångla, men tänka massor. Allra svårast var tre bommar att trava över. Ett hinder i taget kunde nog gå, men hålla reda på både bak och fram samtidigt... Nöjd och trött i huvudet efteråt, och helt säker på att han varit jätteduktig. Och det hade han ju.
 
 
 
0 kommentarer