Nya regler om hästhållning

Har du sett att det finns förslag om nya regler för hästhållning? Jordbruksverket, som är den myndighet som gör föreskrifter om djurskydd, har lagt ut en remiss med förslag om ändrade regler. Alla som vill kan läsa förslaget på deras hemsida: http://www.jordbruksverket.se/omjordbruksverket/remisserochyttranden/remisser/remisser2017/dnr5216411716forslagtillnyaforeskrifteromhasthallning.5.60ab0cc015cf8a325cece906.html
 
Svar ska vara inne senast 11 september, så det är ganska gott om tid att läsa och fundera. Vem som vill får svara, men remissen är utsänd till en massa organisationer och liknande som sysslar med hästar.
 
Det första kapitlet innehåller mest hänvisningar till andra regler och definitioner. I det andra kapitlet anges det att hästar normalt sett ska ha daglig fysisk kontakt med andra hästar antingen i hage eller under den tid som de står uppstallade i box eller spilta. Det som står i dagens bestämmelser är att hästars behov av social kontakt ska tillgodoses. Detta har tolkats som att det räcker att hästar ska kunna se och höra andra hästar. Nu går man ett steg längre och förtydligar kravet på fysisk kontakt. Eftersom vi talar om ett djur som normalt lever i flock så verkar tanken rimlig, men jag undrar hur mottagandet blir. Det är många hästar idag som lever rätt långt från detta. Detta har man delvis tagit höjd för genom att undanta de hästar som vid föreskrifternas ikraftträdande inte lever så.
 
Frågan är om hästägarna är beredda att ändra sina system och sin hästhållning för att möta detta. Jag tror att det skulle vara bra för väldigt många hästar. Men jag inser också att det inte minst för hingstar inte är okomplicerat. Io lever nu nöjd och glad tillsammans med Muska, men om jag inte haft henne så vet jag inte hur jag skulle löst det för hans del. Han njuter då verkligen inte av fysisk kontakt med konkurrenter (valacker och hingstar) under betäckningssäsongen. Och skulle jag ta in honom på stall för att han skulle kunna nosa på ett sto varje dygn så känns det inte som en förbättring jämfört med att gå i en hage och se de andra hästarna. Att kunna nosa över staket tycker jag inte är en bra idé...
 
Och jo, det är ju så att Io är undantagen från denna regel (om den beslutas enligt förslaget), eller i vart fall hade varit om han inte fått vara med Muska. Men om Muska dör och jag inte har annat lämpligt sto att ha honom med - vad ska jag då göra? Finja gillar honom bara vid brunst, och annars är hon mest taskig mot honom, så det känns långt ifrån optimalt.
 
Ja, jag kom visst inte längre än till denna punkt idag. Det finns en hel del mer att läsa och begrunda i förslaget. Gör gärna det! Kom ihåg att det bara är ett förslag, och inget som är beslutat ännu. Jag hoppas förstås på regler som är bra för hästarna, och som möter deras behov. Mina tankar här visar hur svårt det är med föreskrifter och kontroller. Jag tycker ju att alla hästar bör leva flockliv och få vara tillsammans med andra hästar, på riktigt. Ändå ser jag hur svårt det kan vara att lösa. 
 
Kanske hoppas jag allra mest att man genom ökad kunskap och förståelse ska få hästägare att själva se vad de har att vinna på en bra hästhållning, som tillfredsställer hästens natur. Då kan man komma ännu längre än med de minimiregler som föreskifter är, och då kan det bli riktigt bra. Jag vill ju gärna att alla mina hästar har det så här mysigt (och ett bra exempel på vad vi inte riktigt förstår att uppskatta som ömhudade människor...):
 
 
 
 
3 kommentarer
Anonym

Enligt många som har hästar som tävlar lite högre klasser ska ju gå själva i hagen med sin kompis på andra sidan då ryttaren inte vill få skador på hästen när den tävlas så mycket, men jag vet inte det jag. Även om hästen inte skadad fysiskt så kan jag tro att den inte mår helt bra inuti.

Svar: Jag tror att många sådana hästar skulle må mycket bättre i större hage och tillsammans med andra. Därför är tanken med förslaget i grunden bra, och något att sträva efter. Men kommer det funka som regel? Och kommer det gå igenom?
Helena

Kristina

Jag kan nog tycka att det skulle räcka med att specificera att sociala kontakter ska vara andra hästar, inte vilka andra djur som helst.Det är redan nu väldigt svårt för jbv att följa upp sina egna föreskrifter - så risken kan ju vara att det mest bli mer pappersregler, som inte innebär så stor positiv skillnad för enskilda hästar. Blir föreskrifterna allt svårare att leva upp till, kan det tvärt om innebära att djurägare inte tar dem på riktigt allvar..

Svar: Jag är nog mer orolig i så fall att olika länsstyrelser kan göra olika tolkningar. Men i den delen menar jag att det är tydligare än de regler som finns idag. Det är länsstyrelsen som sköter kontrollen - inte Jordbruksverket. Och när det nu finns en remiss ute är det allas vårt ansvar att kommentera sådant som vi ser kan bli bekymmer på ett eller annat sätt. Både om det går för långt eller om viktiga saker saknas, tänker jag.
Helena

Efwa

Jag har ju samma problem med två hästar som faktiskt inte går ihop och det är valackens fel, inte hingstens.

Nu har de hudkontakt genom galler i stallet men det är ju knappast det mest ultimata och visst önskar man sig att det kunde gå att lösa på annat sätt.
Frågan är väl som alltid; är det vettigt att tvinga folk att köpa en tredje häst för att ha ett sällskap, eller tvinga hästar tillsammans som får avsparkade ben eller köttsår?

Vd mår hästarna bäst av och vad kan man kräva av en hästägare? Det blir mer en filosofisk fråga i slutänden kan jag tycka, även om man vet att hästar givetvis trivs bäst ihop så är ju vår hästvärld väldigt konstlad och inte i praktiken alltid möjlig.

Svar: Ja, inte är det lätt. Min tanke är att det krävs kontroll och regler om en rimlig grundnivå. Sedan tror jag att utöver det når man längst genom kunskap oxh förståelse. Där finns mycket att göra för att fler ska förstå hur mycket flockgememskap och social kontakt betyder för hästar. Och att hälsa handlar om en helhet, där jag tror att många hästar skulle må och fungera bättre i flock och på större ytor under en stor del av dygnet. Frågan är var den optimala balansen mellan regler och frivillighet går...
Helena