Ja!!!

I förrgår var det dags för dräktighetskoll av Muska. Jättesvårt att veta precis när brunsten tar slut vid fri betäckning, men jag bedömde att det borde vara 15-19 dagar, troligen 17-18, och alltså dags att kolla. Hon går med Io, men inga tecken på brunst i varje fall. Skulle hon vara dräktig igen och skulle det vara bara en nu (efter tvillingarna som vi valde avbryta senast)? 
 
Som vanligt hängde livmodern fram lite mer än på de flesta - med ålderns och många dräktigheters rätt. Men där var den - en fin fosterblåsa! Och bara en! 17-18 dagar och såg helt normal och fin ut. Härligt! Nu håller jag alla tummar. Allra mest önskar jag ett musblackt stoföl (vilket är ungefär 25 % chans om allt går bra), men förstås kommer jag att bli glad för en ljusbrunblack hingst också - om allt är bra med alla. Mycket kan hända på vägen, och jag kan bara hoppas och sköta om henne. En avkomma efter Muska och Io borde kunna vara något att se fram emot. 
 
Jag passade på att kolla om Finja med, och allt såg normalt och bra ut, cirka 45 dagar in i dräktigheten. Härligt! Vi kunde se det lilla fostret med små ben, kropp och huvud. Och vi hoppas förstås på en fin unge där också nästa vår.
 
 
Med det har Io årets alla tre ston dräktiga, och alla brunster har lett till dräktighet - bra jobbat. Han hade gärna sett att fler kommit, men jag tror att detta är årets gäng. Han går med Muska och trivs bra, så han ser ut att ha det bra. Många imponeras av hur fin han är, inte minst för sina 19 år. Om alla fölar så är det helt OK.
 
Vi har stora förhoppningar och tror att Io kan ge oss riktigt fina föl. Vi hoppas på härliga rörelser, vackra huvuden och rejäla ben. Vi längtar redan - utan föl som vi är i år. Med bra ston och hingst, som vi tror matchar, så har vi gjort grunden. Nu ska vi ta vara på dem och vänta med spänning. Det första steget var att redan nu ha vaccinerat mot virusabort. Med restnotering på det vanliga vaccinet, fick det bli ett annat som ska ges redan tidigt i dräktigheten första gången. Känns klokt att inte chansa. 
 
 
 
2 kommentarer

Riktigt bra träning!

Vi är mitt uppe i vårt träningsläger, och vi har det jättebra! Vädret är med oss, och det är helt OK att vara ute och rida på vår bana. Och vi är så glada att ha Inger här. Vi har tyckt om hennes sätt att träna ändå sedan första gången vi mötte henne. Hon har en förmåga att se precis vilken detalj man ska skruva på för att få resultat. Hon är noga med sits och hjälper och hittar var och en på sin nivå. Och så är hon trevlig och positiv, och jag tror att alla redan har fått med sig en hel del nyttigt, och ny inspiration.
 
Bara en dag kvar, av tre, tiden går fort. Att titta på är också lärorikt, och det är fantastiskt att se hur Inger möter varje ryttare på sin nivå, och ger varierade och anpassade lektioner. Trots att hon tränar ekipage som vunnit SM och själv tävlat dressyr-SM, så har hon ett härligt engagemang även för ekipage som inte ens kommit ut på lokal nivå ännu. Jag blir så glad och inspirerad. Här är bilder från dag 1.
 
Bilden ovan är Furubäcks Io, och sedan en bild på Inger (och Rena).
Uppifrån och ned är det:
Unni och Rena (1 bild)
Ella med Finja Kry (3 bilder)
Ella med Furubäcks Io (5 bilder)
Nina med sin fux (2 bilder)
Ella med New Discovery (2 bilder)
Freja med Philippa (3 bilder)
Unni med Rena (2 bilder)
och så lite bilder på dem som tittade på.
 
 
 
 
 
 
 
1 kommentar

Inget föl

Det verkar tyvärr som att resultatet av fjolårets betäckningssäsong blir 0 föl. Trist och snopet, och Brynje hade verkligen varit värd några avkommor till. Och det är inte hans fel, bara otur.
 
Han betäckte fyra ston hos oss i fjol. Porla, som är lite äldre och inte haft föl på länge, blev inte dräktig, och det är inte så mycket att säga om det. Hennes chanser var sämre än snittets. Muska betäcktes bara en brunst, och blev inte dräktig då. Sedan fick hon inga nya chanser, dels för att hon hade fölat sent på året, dels för att hon verkade lite sliten, så bestämde oss för att ge henne en paus.
 
Finja och Hellvi blev båda dräktiga på första försöket. Finja kastade ju tyvärr ett välutvecklat stoföl ungefär två månader före beräknad fölning. Då tänkte jag att nu får vi hoppas på Hellvis föl då. Hellvi flyttade strax efter att hon konstaterats dräktig förra sommaren, och jag har så smått väntat på rapport om föl ett tag.
 
Men förra veckan fick jag istället veta att hon nog inte fölar i år. Hon har inte visat brunst, men hon verkar inte heller vara dräktig längre. Hon kollades aldrig om, så när hon förlorade dräktigheten får vi inte veta, men det är nog mest troligt att det hände tidigt - det är ju vanligast då.
 
Så efter att året innan fått fem föl av fem betäckta ston (med Hassle Kry), så blev det den andra ytterligheten denna gång. Så är livet som hingsthållare och uppfödare också ibland. Jag ska fundera på om jag ska ge Brynje en ny chans ett annat år, för det vore roligt att få i alla fall någon avkomma efter honom.
 
 
 
 
 
0 kommentarer