Fler unga uppfödare

Fler unga som är intresserade av avel, av att bli uppfödare, domare... Ja, önskelistan kan göras lång, och tas upp då och då i lite olika sammanhang. Många är det som efterlyser fler unga som engagerar sig i hästavel på ett eller annat sätt.
 
Och visst behövs det påfyllning, av unga entusiaster. Unga som kan ge nya perspektiv, och unga som kan föra arbetet vidare. Tillsammans i olika åldrar kommer vi antagligen allra längst.
Och säkert är att det görs saker för att uppnå detta. Ungdomssatsningarna inom hästaveln har verkligen ökat, och jag har både sett och varit delaktig i flera. Vi har fått stöd till fjordhästföreningen för att ordna avelskurs, ungdomskurser om avel, avelsvärdering och köpa häst, visningstävling och exteriörkurs. Ella har haft turen att få ta vara en del av satsningen Hästnäringens unga ledare, och där fått träffa ungdomar med olika bakgrund inom hästeriet. Roligt och inspirerande.
Ja, och så har vi rosetterna som hade premiär för ett år sedan, Young Handler Award. Fräcka, snygga rosetter, som har den stora fördelen att de kan nå alla de som visar häst och är unga. En enkel, men ändå viktig uppmuntran till alla dessa. En del helt nya som inspireras att prova visa häst, andra mer rutinerade och kanske ändå inne i branschen. Men jag tror att de kan betyda mer än man tänker vid första anblicken. För att de når så många, och kan inspirera till vidare steg.
Jag tänkte lite mer på det när vi var på treårstestet med Nye. Ella, som är 20 år nu, är den som under drygt två år (sedan vi köpte honom) haft huvudansvaret för att utbilda honom, var också den som visade honom och red honom på testet. Jämngamla Amanda var med som medhjälpare under dagen. Hästen är inte född hos oss, men uppfödd och tränad här, så även om vi inte är uppfödare av svenskt varmblod, så känner vi oss i vart fall delaktiga i SWB och Ella har varit med även på deras ungdomssträff på Flyinge vid hingstarnas bruksprov. Men på treårstestet fanns ingen som uppmärksammade unga duktiga hästvänner.
 
Det är ingen tvekan om att även SWB vill satsa på unga, och de skrev en del om detta i sin senaste tidning. Men kanske kunde en viktig utveckling vara att uppmärksamma de unga som visar häst på unghästtesterna, så att de känner sig sedda. Det behöver inte vara märkvärdigt, men om man verkligen vill hitta fler unga som vill satsa för framtiden så tror jag att en liten positiv gest till de unga som visar intresse är viktigt. Och om man börjar bland gräsrötterna så kanske fler vågar och vill ta nästa steg.
 
Jag tror vi alla kan bli bättre på att utveckla detta, för att engagera fler unga. Detta är bara en liten del av de tankar jag har. Om du har fler idéer, som du tror att jag kan bidra till att förverkliga så får du gärna höra av dig. Framför dem annars till någon annan som kan. Allt kanske inte blir genomfört, men vi kan säkert bli bättre. Allesamman. För framtiden.
 
3 kommentarer
Lisen

Jag tror precis som du att det är bra att unga får vara med och visa hästar och utbilda så det finns fina hästar även i framtiden. Kanske dags för den ännu yngre generationen som Unni tillhör att få vara med på ett hörn?

Svar: Unni är med på ett hörn, och hjälper till ibland med unghästarna. Hon har varit duktig piskförare åt oss ibland. Men ännu så länge lägger hon mesta tiden på att lära av gamla hästar. Hon skulle dock gärna visa Rena på en utställning, men vi har inte hittat någon lämplig. Den inom rimligt håll som jag vet om, ska jag döma... Så tips mottages gärna om detta.
Helena

Anna O

Skulle det inte gå att låta Unni och Rena delta utom tävlan och be någon annan (en domaraspirant kan väl vara OK, någon som har i alla fall delvis formell kompetens och som är på plats) att döma just dem? Om det vore en hopptävling skulle det räcka med att de deltog utom tävlan för resultaten kommer ju "av sig själv", men jag inser att för en utställning så blir det inget av om man inte bedöms.

Det är ett lite okonventionellt förslag, men om det är tydligt att de deltar utom tävlan så ska det ju inte strida mot regler om jäv. Och jag tycker det är synd att Unni ska blir utan möjlighet att visa sin ponny när hon är motiverad och det passar bra i tid och Rena är pigg och fräsch.

Svar: Jo, det skulle nog gå. Men det är också frågan om hjälp till Unni att förbereda Rena, och om att det blir en väldigt lång dag för Rena i transporten. Jag tänker att det kommer fler chanser. Ett alternativ är att låta henne åka med Aska till sommarpremiering. Ingen mening med gammalt sto utan föl, men i alla fall på riktigt.
Helena

Anna O

Åka med Aska är väl en bra idé, så får Aska sällskap också.

(Sen tänker min inre tolvåring att Unni kan gå och beta Rena så att hon slipper stå i transporten hela tiden på en utställning)

Svar: Din inre tolvåring är nog inte så otålig som min trettonåring här;-)
Helena