Läderfux - inte fux alls

Silverbrun heter det idag, men första gången jag stötte på färgen kallades de läderfuxar. Hos ardenner har man sedan länge uppmärksammat att det finns fuxar som bryter fuxregeln. Läderfuxarna kan ihop med fux ge både svart och brun avkomma, vilket två riktiga fuxar aldrig kan. Det beror på att de inte alls är fuxar utan bruna, silverbruna. Här är en silverbrun (till vänster) och en fux till höger. På grund av högt gräs ser man knappt hans mörkare ben, men den lite konstiga fuxtonen kan man se (även om den kan finnas på riktiga fuxar med, precis som en ljus man och svans). En bra illustration av hur lätt man kan missa dessa...
Silveranlaget påverkar hästens svarta färg så att den bleks till grå eller halmgul färg. Det gör att en brun häst kan likna en fux, men man känner nästan direkt att det är en konstig fux, med en annan nyans än vanligt, och benen är visserligen inte svarta, som på en brun, men inte heller så ljusa som de brukar vara på fuxar. En silversvart blir musgrå eller svartbrun på kroppen och med grå eller halmgul man och svans.
 
På hästar som inte har svart färg (fuxar och isabeller t.ex.) syns inte silveranlaget. Det innebär att de kan bära anlaget dolt. Det kan också vara svårt att i praktiken skilja t.ex. en isabell och en silvergulbrun. Om man vill veta hur det är så går det att ta reda på genom ett gentest. Här ses en ardenner som är silverbrunskimmel. Vid första anblick tänker man rödskimmel (och jag tror hon var registrerad som det), men efter koll med härstamningskunnig ardenneruppfödare så fick jag bekräftat mina tankar om att detta är en silverbrunskimmel (alltså brun med anlag för silverfärg samt konstantskimmel):
Om man har tänkt avla på en häst som kanske har silveranlag så kan det vara en bra idé att ta reda på hur det är, åtminstone om den tilltänkta partnern har eller kan ha silveranlag. Anlaget ger i enkel uppsättning silverfärgen, som är spektakulär (speciellt silversvart kan se väldigt speciella ut), och många vill därför ha den. Men i dubbel uppsättning (25 % risk om båda föräldrarna har anlaget) så ger den ögonsjukdomen MCOA, som kan göra hästen blind. Läs mer: http://www.hastsverige.se/sida424.html
 
Anlaget förekommer bland annat hos ardenner, islandshäst, nordlandsponny och shetlandsponny. Även hos öselponnyn eller Estonian native pony, som anses nära släkt med ölandshästen, har anlaget, och här är en silversvart öselponny. Jag tackar för bilden på E-mail, som han heter! Även här tror jag att en del hade gissat på fux (svettfux?), men silversvart är vad han är.
 
 
 
0 kommentarer

Sugen på käpphäst?

Cherryberrys käpphäststuteri utvecklas ständigt. Ni som följer hemsidan ser att det då och då kommer nya hästar, och också en del utrustning till dem. Försäljningen går fint, och en stor del av hästarna är till salu, men inte alla.
 
Många av hästarna är sålda till olika delar av landet och skickade med paket till avlägsna adresser. En hel del hittar också nya ägare i samband med andra hästevenemang, och då slipper man ju porto. Jag tänker ibland att dottern nog har en bättre affärsidé än mitt stuteri... Och en minst lika bra hemsida. Allt, både hemsida och hästar, gör hon helt själv.
 
Till helgen stundar Svenska fjordhästföreningens avelskonferens och stämma. Cherryberry kommer inte att närvara, men däremot kan jag leverera beställda hästar, om någon vill köpa. Kolla in på hemsidan och hör av dig om du är intresserad. Särskilt fjordhästar brukar ha strykande åtgång, och just nu finns en exklusiv musblack till salu. Så boka den, eller någon annan du gillar, genast, så ska jag se till att packa med de som är beställda när jag far på lördag förmiddag.

Du läser mer om hästarna på: http://www.cherryberry.n.nu/

 
2 kommentarer

Bra och bussiga hingstar

Helgen tillbringade jag på Grevagården, då det var avelsvärdering för ett antal ponnyraser. Eftersom vi var fyra olika nämnder så gick det inte hinna se allt, trots att det inte visades så många hingstar totalt. Men många fina glimtar fick jag, och en del hann jag förstås granska ganska ingående. Jag var med i teamet som dömde connemara. På grund av att de inte hade fått ok på sin status som avelsorganisation så blev det bara en bedömning, men den gjordes förstås lika noggrant som alla de andras.
Förutom connemara så visades welsh, new forest och ridponny. Inte så många nådde upp i de högsta poängen, och niorna under helgen var lätt räknade. Men jag åkte ändå hem med en väldigt bra känsla. Stämningen hade varit god och hästarna var väl förberedda överlag.
Allra gladast blev jag att så många visade ett riktigt fint temperament. De skötte sig utmärkt, och visade ett temperament som är lämpligt för barn, och förstås bra för alla. Vi fick se ett par exempel på duktiga unga ryttare som lugnt och fint och med bra kontakt med sin ponny gjorde bruksprov. Att se dessa unga hingstar samarbeta så fint med en ung ryttare gjorde mig varm om hjärtat. Att de belönades med Young handler rosett och även lite extra priser till några var också bra. Jag hoppas att vi framöver ska se fler så fina exempel. Och även om alla inte fick de höga poäng exteriört som man önskar av en hingst, så är jag säker på att det finns viktiga uppgifter för alla så trevliga ponnyer. Bra jobbat!
 
Jag bjuder på ett litet axplock av helgens bilder med många fina hingstar, och ponnyintresserade människor.
 
 
 
0 kommentarer