Flera vinterhagar

 
Problemet med hagar på vintern är att de lätt blir upptrampade och trista. Där vi bor håller marken mycket fukt och är inte så genomsläpplig, så det blir fort dyngigt och jobbigt att gå. Inte kul för oss, och inte bra för hästarna heller.
 
Första vintrarna var inte roliga, men sedan har vi lärt oss lite hur vi kan göra. Dels har vi kostat på ordentliga markarbeten vid ligghallen. Så utanför den finns en yta som är dränerad, täckt med markväv och överst ett rejält lager grus. Det var dyrt, men det är jättebra.
 
Hela vinterhagarna kunde vi inte göra så med, för jag vill ha rejält tilltagna ytor. Den del som används för lunch- samt frukosthagar är större än hela hagen i många andra stall. En förutsättning för att hålla lugnt i flocken och för att ge hästarna en chans att röra sig på marker som är i hyfsat skick. Det minskar också belastningen på miljön.
 
Men det räcker inte hela vägen ändå. I år har det varit ovanligt torrt, men när det regnar blir en del avsnitt upptrampade ändå. Då byter vi helt enkelt hage. Vi har flera olika avdelningar, totalt fyra stycken. När vi hade två flockar så kunde alltså alla få byta en gång under vintern. Oftast bytte vi när det frusit till för att komma bort från knaggliga och knöliga delar.
 
I år behövdes det aldrig. Marken var helt OK, eftersom det varit så torrt. Men förra veckan, när snön smält bort, började det bli upptrampat på några ställen. Så då passade vi på att öppna till en ny del av hagen. Verkligen uppskattat av hästarna, som kunde gå på upptäcksfärd, och kanske hitta några små strån att smaka på.
0 kommentarer