Bara bruna, och inga gula?

När jag har kurs om hästens färger brukar jag sammanfatta blackfärgerna med att det nog blir rätt om de kommer ihåg att fjordhästar aldrig är gula. Det låter ju inte klokt, men även om gulanlaget förekommer hos fjordhäst, så finns det ingen svensk färgbenämning med gul i namnet. De med gulanlag heter vitblack, isabellblack, och så kan det finnas osynligt ibland hos musblack. Så ingen gulblack på svenska, och de "vanliga gula" är ljusbrunblacka eller rödblacka.
Ändå pratar ju en massa människor om mina gula hästar, fast en del av dem är grå (musblacka). Just nu bara en grå. Och nu tycker många att det har blivit så många fler bruna. Eller det var ju inte heller rätt. En av de bruna är såld och har flyttat, och en av de två som är kvar är fux. Fast han stod som brun tills en duktig mätman och id-kontrollant sa att det var fel. Denver är mörkfux, så det rättades innan jag träffade honom första gången. Så jag bjuder väl på lite bilder på de "bruna", och även Nye får vara med på några av dem. Eller alltså, två bruna (Nye och Rena) och så en fux (Denver). Och ål har de allihop :-) Det kan ju finnas ihop med även andra färger än black. 
 
 
 
2 kommentarer
Anonym

Gult är inte dolt när det går ihop med svart, bara svårt att se.

Svar: På svart kan det gå. Om den svarta dessutom är black, alltså musblack, så blir det nog oftast en gissningslek om man bara ser till utseendet.
Helena

Anonym

Fina bilder på fina hästar!

Svar: Tack! Alltid roligt att få så fina kommentarer!
Helena