Farlig eller inte, eller lite?

 
Styngflugan är en parasit hos hästar, som man haft lite olika syn på genom tiderna. Jag tror att de flesta hästägare känner till den, inte minst som en väldigt irriterande fluga med böjd kropp. När den flyger omkring för att spruta ut sina gula ägg på hästarna så är det många hästar som blir ganska störda. 
 
Förr var det tradition hos många hästägare att avmaska framåt jul mot styngfluga. Ibland åkte veterinären ut och slangade i medlet. För många var det årets enda och viktigaste avmaskning. 
 
Sedan dess har synen på avmaskning och parasiter ändrats en hel del. Även vilka avmaskningsmedel som finns har ändrats över tiden. Jag menar att livets viktigaste avnaskningar är de mot spolmask under det första levnadsåret. De kan vara livräddande. Och det är förstås viktigt att hålla koll på resten med, inte minst att checka om det finns stora blodmasken. Som regel är det inte bara avmaskning som behövs för att ha en bra parasitkontroll. Betesplanering och hygien i hagar är andra viktiga åtgärder. Och för vuxna hästar gör man ofta ett träckprov i vart fall innan sommarbetet. 
 
För styngfluga svängde det i samband med detta till att många menade att det var onödigt att avmaska mot den. Den ansågs harmlös och dessutom allt mer ovanlig. Om man ville avmaska så kunde man med mer moderna preparat ge tidigare på hösten, så fort äggläggningen slutat, ungefär när frosten kommit. 
 
Jag var inte helt övertygad om harmlösheten. Kanske kunde jag tro att skadan den gör i magsäcken är begränsad. Men jag upplevde att de äggläggande flugorna var väldigt irriterande för hästarna, som inte fick ro i hagen. Nu kommer fler och fler rapporter om hästar som får irritationer och inflammationer i munnen, då styngflugans larv penetrerar munslemhinnan efter att hästen slickat i sig äggen från pälsen. Ingen ny kunskap, men nya observationer av hur det påverkar. 
 
Så inte är det lätt att veta vad man ska tro och göra. Helt klart är att vi måste vara rädda om de avnaskningsmedel som finns, för resistensen ökar hos flera av parasiterna. Risken är att vi kan stå utan verksam behandling för de allvarligaste maskarna om vi prioriterar fel och är för generösa i fel lägen. Vad rätt svar är om styngflugan vågar jag inte säga. Men jag försöker slå ihjäl de, när jag ser dem, och jag tror att det är klokt att försöka bli av med äggen på håren så snart det går. Med tiden kommer säkert mera kunskap. Jag ser fram emot att fortsätta följa denna intressanta historia. 
 
 
3 kommentarer
Anonym

Usch vilken äcklig fluga/parasit varför finns de ens, har de någon nytta eller är det här bara för att jäklas med oss och hästarna?

Svar: En stor fråga det - om varför de finns. Kan vara lätt att tänka att man vill utrota alla parasiter, men frågan är om det är en klok väg. När vet vi tillräckligt för att svara på det?
Helena

Anonym

Då det va dags för koll på Denvers tänder förra året , drog vet. ut en del larver som borrat sig in. Kan bara tänka mig obehaget/klåda när de gör det. Vi hade sett hur Denver ofta drog käken i boxdörren innan. Det gäller ju att hålla efter alla hästar i hagen då de kliar varandra,vilket kan va ett heltidsjobb vid många hästar.
Äckliga parasiter är det.../ Marie

Svar: Ja, de är äckliga och besvärar hästar på flera sätt. Har inte sett att Denver har sådana tecken i år, och ingen annan heller, men lite ägg har några haft.
Helena

Linda Hedlund

Jag tycker egentligen det är ointressant om styngflugan är skadlig i hästen eller ej. Den ska bara bort. Mina normalt snälla lugna fjordhästar får fullständigt panik när dom kommer, nerrivna staket o risk för skador på både dom o andra. Värstingen var ett dräktigt sto som det slutade med att jag fick öppna så hon själv kunde rejsa in t stallet en bra bit bort, det gick inte att lugna henne, jag fick inte tag i henne, hon bara sprang i timmar. Jag säger AVMASKA mot styngfluga så vi blir av med dom.

Svar: Å ena sidan känner jag igen det du beskriver med stressade hästar och känslan att styngflugorna ska bort. Å andra sidan är det inte okomplicerat att säga att alla bör avmaska mot styngfluga, eftersom vi har få avmaskningsmedel till häst, och resistensen ökar. Bara ett (en grupp) funkar mot stungflugan, och det används och är viktigt även i andra situationer. Så enkelt är det inte....
Helena