Klara vintern

Urhästens natur är att äta upp sig på hösten för att klara vintern. Med lite extra hull blir det lättare att klara kylan och perioder av sämre fodertillgång.
 
Det är ingen tvekan om att det finns en hel del urhäst kvar i våra hästar. Självklart får de inte äta sig extremt tjocka, men att få vara lite urhäst tror jag inte alls är fel. Om man sedan kommer ihåg att de också ska få gå ner till lagom hull under vintern. De ska ha fri tillgång på grovfoder då med, men ensilage blir det i begränsade portioner tre gånger per dag. Det räcker förstås inte ensamt, men sedan får de tugga halm och hålla sig mätta så. Kalla dagar får de lite extra ensilage för att hålla värmen, men totalt sett får de minska lite i hull under vinterperioden. Som urhästen.
 
Däremot ska det inte var krig om fodret. För hästar är det inte naturligt att konkurrera om fodret - de betar och det kan de göra tillsammans i bästa samförstånd. Och det gör de också. De väljer vilka de vill vara närmast. Hos oss är det oftast en liten grupp med tre fjordingar och en liten grupp med två ponnyer. Nära allesammans, men tydligt delade i två små grupper. Inom sin grupp kan man gå hur nära som helst. Det är bara trevligt att mumsa tillsammans.
 
 
1 kommentar
Anna O

Den näst sista bilden (på Rena?) säger allt om att lägga på hullet!(Det är väl en mage full av gräs också, förstås).Svar: Ja, Rena gör sitt bästa ;-) Men det är nog bukfylla också. Som tur är!
Helena