Mocka och strö

 
Nu är det säsong för att mocka och strö - eller i vart fall snart. Många har tagit in hästarna på nätterna, och vi ska snart strö upp ligghallen och erbjuda dem. Hittills ser de ut att stortrivas i hagen bara. Och sedan lär de inte sova hela natten i ligghallen, men i stället i flera olika sovpass under dygnet. Ser skönt ut.
 
Och skönt ska de förstås ha det på sin bädd. Hur man ska göra för att få en bra bädd finns det lite olika lösningar på. En viktig skillnad är förstås om man har permanentbädd eller bara vanlig ströbädd. Man kan ha permanentbädd även i ett stall, om takhöjden tillåter det. Men då måste man förstås också se till att det verkligen fungerar som en permanentbädd. I alldeles för många fall ser jag hemmagjorda fuskbäddar, som säkert kan ha olika syften och bakgrund, men som inte alls fungerar på ett bra sätt. Då blir det sunkigt, och stinker ammoniak. Det är inte bra för någon, men värst för hästen som ligger med näsan i det.
 
I vanliga ströbäddar duger det inte att bara ta bort gödseln och låta urinen vara kvar. Den sipprar lite längre ner och det är lätt att putta lite spån över, så ingen ser. Men det luktar! Och det kan kännas ibland när man går där med. Jag har aldrig sett att det fungerar att ha en permanentbädd av spån. Om man strör med spån så får man se till att gräva bort det våta, och så förstås all gödsel. Förstås samma sak med en vanlig bädd av halm eller annat också.
 
Om man ska ha en permanentbädd så måste den få bli tjock - så tjock att den kan hålla sig varm och torr, och helst brinna ihop. Man måste grunda med ett rejält lager - jag brukar ta torvströ. Och sedan får man inte vara snål i början, utan se till att hålla bädden torr, tjock och härlig. Om man strör för dåligt och det blir vått - ja, då kan man behöva börja om. Jag brukar fylla på med halm, varje vecka i början, kanske mindre sedan. Och jag tar bort all gödsel jag ser varje dag, men gräver inte på djupet. Men förstås får det inte stinka ändå.
 
Att ha torv är bra, för att det har en stor förmåga att suga upp. Mycket, mycket bättre än spån. Och sedan blir också så fin gödsel på åkern - helt otroligt bra för kommande odlingar. Men sedan ger jag gärna halm ovanpå, och det gör jag för att ge hästarna något att tugga på, när den begränsade givan hösilage är slut. Det blandar sig också fint med torven till en bra bädd. Och så blir det ljusare än med bara torv.
 
Numera finns ännu fler varianter på strömedel. Och olika kan fungera i olika sammanhang. Men det som gäller att alltid reflektera över, för den som är mån om sin häst, är:
- Är bädden så tjock och mjuk att jag kan kasta mig ner på knä där (då är den bekväm för hästen också)?
- Är den så torr att knäna på byxorna är torra även där borta på kiss-stället när jag testat bädden?
- Är luften i stallet frisk och bra, eller luktar det ammoniak (eller damm)?
- Och har hästen möjlighet att äta grovfoder dygnet runt? - det kan vara hö, eller halm för en lättfödd häst, men spån och torv duger inte ensamma för det ändamålet.
 
 
3 kommentarer
Anna O

Menar du inte halm ( det står hö) i den sista meningen?

Svar: Tack, självklart. Jag hade nog tänkt skriva hö, eller halm ...
Helena

Anonym

Blir skönt för dem i blåst o regn,att kunna stå/ligga torrt om de vill:-)

Anonym

Blir skönt för dem i blåst o regn,att kunna stå/ligga torrt om de vill:-)

Svar: Det blir det säkert, men de är så nöjda där de är att de inte ens kommer upp och kollar om det finns alternativ. Muska brkar säga till när det är dags, och det har hon inte tyckt än, utan de njuter av livet ute. Ligghallen är bra och ger dem valmöjligheter, men ännu så länge verkar de trivas fint. Hästar har lite andra preferenser än vi :-)
Helena