Mugg!

Mugg är ett klassiskt hästord, som de flesta ridskoleelever får lära sig betyder "karledsinflammation". Ja, det är ingen ände på svåra ord. För vad är då karleden? Ja, det kanske går att reda ut. Svårare kan det vara att veta vad man ska göra åt mugg...
 
Om man ska vara noga så är nog mugg egentligen inte EN sjukdom, utan flera olika varianter med liknande symtom. I det här korta formatet så blir det inte en fullständig genomgång, utan jag fokuserar på de vanligaste och det jag tycker är viktigast.
 
Mugg är vanligast vid den här tiden, när det är fuktigt och geggigt ute. Leriga hagar är en viktig bidragande faktor. Småskador som skav och småsår öppnar upp för en irritation och inflammation som tillsammans med fukten skapar en bra grogrund för bakterier och andra mikroorganismer. Ibland är det bara en inflammation, alltså kroppens reaktion, men ofta finns det också en infektion (mikroorganismer).
 
Att det ofta finns bakterier i huden vid mugg betyder inte att den bästa lösningen är att kasta sig över första bästa tub med penicillinsalva. Oftast behövs ingen antibiotika alls, inte som salva, inte som omslag och inte allmänt heller. Då och då behövs det, och då är det väldigt klokt att inte ha duttat på med antibiotika en massa gånger innan och skapat resistens. En resistens som kan göra att det inte finns något att behandla med när det verkligen behövs...
 
Man bör istället försöka underlätta för huden och hästen, och göra det svårare för muggen. Hålla rent och torrt. Kanske tvätta eller schamponera med milt desinficerande medel, som är snällt mot huden. Ganska ofta har jag använt salicylsyrevaselin för att lösa upp skorpor och mjuka upp. Att pilla och krafsa upp sår är däremot ingen bra idé. Men om salicylsyran får mjuka upp så kan man försiktigt tvätta rent sedan och så torka med mjuk trasa. Ibland följer jag sedan upp med en lite utorkande salva som zinkpasta, men helst ingen antibiotika (zinkpasta är också delvis bakteriedödande, men är ett bättre val, tycker jag). Man bör dock se upp så att huden inte blir för torr. I väldigt många fall räcker denna behandling, genomförd 1-2 gånger per dag under en vecka eller lite mer.
 
Klipper gör jag bara om hästen har överdrivet mycket hovskägg. Lagom hovskägg är ett visst skydd mot skav och skador och att klippa kan vara en start för mugg. Sedan skulle man ju önska att det inte fanns vita ben - de är helt klart en risk. Och allra mest på fuxar, som det verkar.
 
I det längre perspektivet kan det vara idé att fundera på om man kan förbättra miljön i hagen. Jag har grävt bort jord, lagt på markväv och grus på en del av hagen - fast vi inte haft bekymmer med mugg, och det är stor skillnad på hur hästarnas renhet på benen är. Tror att de gillar det. Däremot tror jag inte att man i första hand ska korta tiden utomhus, för att röra sig (i en hage med plats för rörelse!) förbättrar cirkulationen i benen, och det är ju bra. Alla hästar mår bra av att vara torra och rena om benen. Och det betyder inte att de ska ha bandage och skydd, som tyvärr ofta gör saken värre. Man stänger in och riskerar orsaka små skavsår.
 
Om hästen har besvärlig mugg bör du kontakta veterinär. Men kanske är det inte antibiotika du får då heller. Var glad om veterinären vill kolla ordentligt. Kanske är grunden fotskabb, eller till och med allergisk? Det finns som sagt många orsaker till mugg, och det kan behöva utredas i vissa fall.
Och ska man då tvätta benen efter ett pass som detta? Tja, det kan man tycka olika om, men vi brukar bara borsta rent med mjuk borste, och tycker det är bäst. Hästens hovskägg gör att det mesta av smutsen faktiskt inte är på huden utan längre ut, och samma sak med en stor del av fukten.
 
0 kommentarer