Sjuk av fodret?

Hästägarens skräck är att hästen ska bli sjuk av fodret, i värsta fall dö. Sådant händer tyvärr ibland, och inte sällan drabbas då mer än en häst i stallet. Ibland kan orsaken hittas, ibland inte. Till de kända foderförgiftningarna hör botulism. En del vaccinerar mot den, bland annat jag. Jag tycker det känns bra att göra vad man kan, särskilt som vi har en hel del vilt av olika slag här, och det inte alls är otroligt att få in ett dött djur i fodret.
 
Sedan finns det andra fall där man ännu inte lyckats finna svaret på vad som orsakar sjukdom och dödsfall. Man är kanske inte ens säker på att det är fodret som ligger bakom. Till den gruppen hör de nu över 400 fallen av en nervsjukdom hos häst som dykt upp på olika platser i Norden. Det första fallet var 1995, och sedan har det varit lite här och där. I de flesta fall är flera hästar i samma stall drabbade. De brukar få svårt att kontrollera bakbenen, kotar över och kan gå omkull. Man har gjort många undersökningar, och det finns typiska skador på nerverna hos de drabbade hästarna. En hel del har behövt avlivas till följd av sjukdomen. Det finns en sammanfattande artikel för den som vill fördjupa sig: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960896616311774
 
Det är trots ganska stora insatser inte klarlagt vad som är orsaken till denna sjukdom, men något gift i fodret står högt på listan över misstankar. Under den senaste tiden har även några fall med förlamningar främst i svalget och med kvävningssymtom hos drabbade hästar, förekommit. Även där ett det många hästar i samma stall som blivit sjuka, och med tydliga skador på nerverna. Kanske är det också här så att det kan vara foder som är grunden till sjukdomen. Jag hoppas att forskningen ska finna svaret.
 
Just nu misstänker man alltså foder, och då i första hand inplastat vallfoder som en orsak till att hästar kan få allvarlig nervsjukdom med förlamningar. Det kan ju få vem som helst att tvivla på om det är en bra idé att fortsätta med sådant foder. Jag minns att jag funderade mycket på det när de första fallen kom, och då även fjordhästar i min bekantskapskrets drabbades.
 
Men jag har fortsatt med ensilage/hösilage, och jag avråder inte från det. Visst är det förfärligt när hästar får dessa fruktansvärda sjukdomar, och det önskar jag ingen att drabbas av. Samtidigt så ser jag att bättre stallmiljö i kombination med just inplastat vallfoder har minskat problem med luftvägarna enormt mycket. Väldigt många hästar alldeles för tidigt till följd av så kallat kvickdrag, som ofta grundlagts på grund av dåligt/dammigt foder.  Och då tänker jag att även om över 400 fått nervsjukdomen sedan 1995 så är det väldigt lite jämfört med alla hosthästar jag har träffat.
 
Och självklart hoppas jag att vi också ska få svar på gåtan om orsaken. Då kommer det ju bli lättare att göra rätt saker för att undvika problemet. Tills vidare försöker jag bara vara noga med att ha ett friskt och bra foder. Och självklart hoppas jag att även mycket äldre gåtor som gräsbetessjuka också ska få sin förklaring. Det finns ännu mycket att lära. 
 
0 kommentarer