Hopsläpp

Det har varit lite omflyttningar hos vara hästar den senaste tiden. Att släppa ihop och skapa nya grupper är alltid lite oroligt, men också för det mesta oväntat lugnt och ett fascinerande skådespel. Med rätt förutsättningar ökar chansen att det går bra. Till dem räknar jag tillräckligt stor hage som ger möjlighet att komma undan, något att mumsa på istället för att bråka, helst gräs att beta, och så hästar som kan hästspråket. Och så tycker jag förstås att det är så värdefullt för hästarna. De är flockdjur och trivs bäst tillsammans. Tyvärr tror jag många underskattar hur mycket det betyder för hästars välfärd. 
 
Finja fick spana på sin nya vän några dagar innan de släpptes ihop. I varsin hage nära varandra. Ett äldre, snällt sto skulle bli hennes kompis. Det blev några pip, varsin spark i luften med bakbenen och sedan var det bra. De bestämde sig för att de nog kunde äta från samma höhög. Direkt. Fantastiskt. Så klart behöver de mer tid att lära känna varandra, och jag hoppas att de ska bli bra vänner. 
 
Hemma passade vi på att släppa ihop unghästarna Aska och Nye med ponnyerna Rena och Denver. De ska dela ligghall i vinter, så lika bra att de får lära känna varandra i stora sommarhagen. Jag öppnade upp en ny rejäl bit av återväxten, som förvisso inte är fantastisk, men mycket mer än de haft innan. Så först betade de... Sedan gick Nye och sa hej till Rena, som han känner och gillar. 
 
Efter en stund kom Nye på att han gärna kunde umgås med både Rena och Aska. Perfekt flock, tyckte han. Det tyckte inte Denver, som inte vågade utmana store, men unge Nye. Så han vallade bort Rena. Med sträckt hals och vid behov lite sura öron, flyttade han Rena bort från Nye. Gick nära intill, och oftast så att Rena var på andra sidan om honom än Nye. Rena suckade lite, men fann sig. 
 
Ibland har de susat runt i hagen. Hit och dit i galopp. Inte jättefort, och inga bett eller sparkar, men lite hot och signaler. Aska bryr sig inte mycket. Rena hänger på om hon måste. Det är nog mest Nye som stökar egentligen. Inte optimalt med flera valacker, som ska konkurrera om de båda stona, men jag tror de kommer finna formerna. Ett sätt att fungera ihop. Det tar ju lite tid att lära känna varandra. Även for hästar.
 
 
1 kommentar
Anonym

På långt håll är ju Rena och Nye väldigt lika med sin färg. Tur att de är olika stora.

Svar: Ja, de är komiskt lika, men ingen risk att ta fel ;-)
Helena