Inte en enda huligan

"25.000 på läktaren och inte en enda huligan!" utropade Christian Olsson på radiosporten när han och Maria Gretzer rapporterade från den spännande EM-finalen i hoppning. Strax innan hade jag fått höra hur mängder av poliser stoppat bråk vid en fotbollsmatch i Sverige. Det var väl det som gav honom associationen. 
 
Jag satt i bilen på väg hem efter att ha lämnat Finja i Uppsala. En lång resa som definitivt kändes lite kortare med EM-finalen på radio. Vilken spänning! Och guld till Peder och Pantern, som de fick heta. De liknades vid grönfinkar och annat, som fick mig att le lite där i ensamheten i bilen. Jag vet inte hur grönfinkar flyger, men kanske som en bra hopphäst då.
 
Såklart att EM-guldet var det största. Värt att minnas och fira och glädjas åt. 
 
Men kanske är det dags att också lite mer ta fasta på att det inte är huliganer på plats. I ridsporten, eller kanske snarare hela hästsporten, möts vi och mår bra. Hästarna lär oss ta ansvar, och får oss att må bra. Visst vill de som tävlar vinna, och det var väl ingen tvekan om vem väldigt många supportrar ville se som vinnare i Göteborg. Men alla bra ritter applåderas, och även mindre bra insatser får stöd, så länge det är juste mot hästen. 
 
Jag var på plats dagen innan och såg dressyrfinalen. Hamnade precis bakom några danska supportar. De kunde sitta lugnt och glädjas åt fina resultat för danska ryttare. Och svenskarna applåderade dem också, liksom alla andra. Ingen huligan den dagen heller. 
 
Nog är det något som borde premieras mera. En folksport som lockar alla åldrar, som är en av de allra största i Sverige. En sport som gör oss välmående i både kropp och själ. När polisinsatserna kan vara minimala så borde väl ridsporten vara värd minst lika mycket stöd som fotboll och hockey. Och åtminstone få räknas som friskvård. Det är dags nu! 
 
 
4 kommentarer
Pernilla

Tack för att du skriver hästsporten...

Svar: Självklart. Det är så mycket bredare än bara ridsport.
Helena

Ann-Charlott

Jag satt i sekretariatet för körningen o i domartornet. På maratondagen uppskattade man publiken till ca 30 000 i Slottsskogen och polisen uppskattade 10 000-15 000 personer som kantade vägbanan genom stan. Inget bråk! Ingen störde! Alla applåderade alla! De utländska deltagarna var helt lyriska över denna fantastiska folkskara. Det var häftigt!
På finalen i hoppningen var stämningen på Ullevi fantastisk. Alla applåderade och tjoade för alla ryttare. Självklart fick Peder mest men det är ju inte så konstigt. Fair Play som borde spridas! :)

Svar: Visst borde det spridas och uppmärksamma. Vi tar det ibland för självklart, och det är på sätt och vis bra. Men också viktigt att lyfta hur sport kan vara och ge hästsporten rättvis uppmärksamhet.
Helena

Anonym

Fattar inte att folk fortfarande säger att ridning inte är en sport. Men de säger att e-sport är en sport...

Svar: Jaja, de kommer förstå om de testar. Och jag som rider så sällan att det knappt kan räknas är ändå hyggligt vältränad bara genom att sköta och titta till hästar. Så det är i vart fall hälsosam motion. Och definitivt spännande att se som publik med i de bästa stunderna.
Helena

Katarina Forsberg

Tack för så bra text! Tog mig friheten att dela den på mitt kennelforum.


Svar: Tack! Det går så bra. Bara kul att det delas så länge ursprunget framgår.
Helena