Kan man påverka poängen?

Hur kan man påverka poängen eller Kan man påverka poängen? Det här är frågor som jag får lite då och då i min roll som exteriördomare. Bra och viktiga frågor, tänker jag. Och jag tror inte att det handlar om att muta domaren (eller så är jag så dum att jag inte ens fattade det, men då har jag inte märkt om jag råkat ut för det), utan om vad man faktiskt kan göra själv. 
 
Att döma häst handlar inte om eget tyckande, utan att jämföra det man ser med vad som eftersträvas i rasstandaden. Det innebär förstås att ändå blir en del egna avvägningar, inte minst när det kommer till gränsfall. Så självklart är domare olika och dömer lite olika. 
 
Men det är också väldigt olika hur hästar presenteras och visas upp. Vid en avelsvärdering försöker man i viss mån se igenom skick för dagen, med mål att faktiskt bedöma hästens avelsvärde. Vid en utställning är det viktigare att toppa dagsform och puts för att nå hela vägen. Men man kan inte bedöma mer än vad man ser i något av fallen. Visar hästen inte fram sina bästa gångarter, så kan man inte ge mer poäng än vad det man ser motsvarar. Här kan en skicklig handler och en väl förberedd häst göra skillnad. 
 
Och på samma sätt blir det svårt att se om hästen är korrekt om den inte visas rak och på ett rakt spår. I rätt hull och fin kondition och puts ser alla hästar trevligare ut. Med en riktigt bra matchning kanske man kan lura domaren till viss del. Och framför allt få den där halvpoängen att väga över åt rätt håll. 
 
Så visst kan man påverka bedömningen. Helt säkert är att en dålig visning riskerar ge sämre poäng än vad som är möjligt. Och med de bästa förutsättningar och en häst som är glad och vill visa sig så kan man nå långt. 
 
Vem som håller i snöret spelar däremot ingen roll för bedömningen, annat än genom kunskapen att visa skickligt. Och så är det förstås så att de som varit med ett tag och fått rutin ofta också har sett till att skaffa ett bra avelsmaterial, och kanske inte alltid tar fram det som inte blir så bra.
 
Hur man ska göra för att trolla fram det allra bästa börjar redan långt innan, med rätt utfodring, hovvård och motion. Det är en lång historia, som jag tror att man till stora delar måste lära sig i praktiken. Det gör det inte mindre intressant, men jag tror jag sätter punkt för idag. 
Ella visade Luna på riksutställningen och det blev en tia på hennes härliga skritt. För det krävs både en bra häst och en duktig handler. 
 
 
 
 
0 kommentarer