Vilken häst!

Vilken dag vi hade med Hangvar Kry igår! Vilken häst, vilken utstrålning och power! Och samtidigt så snäll och klok. Han var lite stressad bland alla hingstar - han är ju kungen. Inte lättare av att han inte känner oss. Men vi fick en fantastisk dag ihop. Tyvärr slutade den med 39 poäng och inte godkänd, men vi hade en bra dag ändå, trots både detta och allt regn. Och han var en av blott två att få nio på typ. Däremot i gott dåligt sällskap som en av fem med sexa på benen, av 15 bedömda. 
Och när nu inte Hangvar blev godkänd så kunde vi istället glädja oss åt att Furubäcks Io fick en ny son godkänd genom Stolplyckans Topaz, som dessutom blev dagens bästa hingst. Grattis till det och tack för ännu en meriterad avkomma, som dessutom fick finfina 10 för temperament hos veterinären. Roligt! Io har verkligen många goda egenskaper att ge vidare, och fantastiskt att se att han står sig i konkurrensen ännu trots sina 19 år. Kanske kan vi ändå drömma om ett Elit en dag. 
 
 
 
 
 
Jag hämtade Hangvar i fredags, och han reste lugnt och fint. Lördagen inleddes med en promenad före frukost, och sedan var det veterinärbesiktning. Allt gick ok, och även om han hade lite myror i brallan, så var han snäll och bussig hela tiden. När vi kom till lösvisningen var det som han sa Äntligen! Han njöt av att få visa upp sig, och vi kunde bara titta och njuta. Fångas in var för tidigt, men han fann sig i det när vi sa att så var det. 
 
Resten funkade också fint, och han blev mer avspänd under dagens lopp. Till sist kom det så sanningens minut. Mycket beröm för typ mm. Men 98688 och 8 för galopp räcker inte till för att godkännas som hingst. 
När allt var klart hämtade vi sadeln och Ella fick prova att rIda Muskas blågråe son. Vilken häst! utropade hon och var sedan ett stort leende. Vilken trav, vilken galopp, vilken ridglädje! Ja, framtiden som avelshingst ser inte så ljus ut, men vilken härlig och allsidig häst som kan göra fantastisk reklam för sin ras. Jag är glad att vi fick en dag med honom. 
 
 
 
3 kommentarer
Anonym

Har ingen koll på vad som är rastypiskt för fjordingar, men hur hårda krav har de om en så fin hingst inte blir godkänd?

Svar: Ja, det är så enkelt att får man inte minst 40 eller har något under 6 så blir man inte godkänd som hingst. Han föll på båda... Trist förstås, men förhoppningsvis kan han göra mycket nytta ändå. Och Ellas leende under ridningen var högsta betyg för ridkänsla!
Helena

Anonym

För någon som knappt kan något om hur idealfjordingen ska se ut eller om exteriörbedömning (jag), vad är det som felas/saknas med dem enligt enligt bedömarna?

Svar: Inte tillräckligt bra ben, tycker de.
Helena

Anna O

Det ser väldigt fint ut på bilderna. Jag förstår att Ella var entusiastisk! Red hon honom i ett officiellt prov? Fantastisk insats i så fall, med en hingst som hon inte ridit förut.

Om hingstpremieringsresultatet... Hur mycket jag än håller med om vikten av exteriör för hållbarhet och vikten av bra ben, och att man inte kan komma hur långt som helst med ustrålning så...den där utstrålningen är ganska unik och visst är det trist att en hingst med den enastående typen och det fantastiska uttrycket inte ska få godkänt.

Svar: Tack! Vi tänker nog ungefär lika. Jag tror inte han skulle vara så "farlig", men däremot tillföra en del som kunde vara av värde. Men nu är det som det är. Ella red honom bara för motion. Två pass under helgen, och det andra var ännu bättre. Hans fina utbildning ska vi tacka Unni S för, och hans attityd och gång är hans föräldrars förtjänst. Han har gjort ett enastående bruksprov i Norge, så han behövde inte visa någon sådant.
Helena