20 år med hingst

 
 
Igår var jag på Svenska fjordhästföreningens årsstämma. Det var roligt att träffa så många fjordhästvänner och stämningen var jättebra, så det var roligt.
 
Jag fick också med mig fantastiskt fina priser hem. En tennpokal och diplom för 20 års hingsthållning med fjordhingst, och så en keramikfjordhäst och diplom för Furubäcks Ios utmärkelse till Årets avelshäst.
 
Det var roligt att ett av Ios "mesta" ston, Magda Unik, som också bidragit till att han kunde bli Årets avelshäst, samtidigt fick föreningens förärvningspris. Och Ios son Stolplyckans Topaz fick silverplakett till nygodkänd hingst. Att Moa Belin som rider två av Ios och Magdas avkommor (Lucidor och Stolplyckans Qharma) blev invald som suppleant var förstås bara ett sammanträffande, men ändå lite festligt. Och Ios förra ägare Mia Ewerskog valdes till revisorssuppleant.
Furubäcks Io 210
Hingsthållningen i 20 år har haft en och annan lucka, men det är alltså i 20 säsongen som jag arbetat med att hjälpa till att få fjordston betäckta. En hel del hingstar har passerat genom åren, och jag minns dem alla väl. För det mesta bara en hingst per säsong, men under kortare perioder har vi haft två, dock aldrig två egna. Flera olika ägare har gett mig förtroendet att låna deras hingstar, och många fina fjordföl har det gett upphov till.
 
Men fler verkar behövas. Årets profiler, PR-kommittén, träffar många som är intresserade av fjordhäst, när de är ute på mässor, och deras bild är att efterfrågan är större än tillgången. Så de sa som slutord: Åk hem och avla fjordhäst, för det behövs! En bra summering vid denna årstid, och vi får hoppas att många tar dem på orden! Hingsten här för i år, den 21:a säsongen blir Brynje 218, men det dröjer lite till innan han kommer.
Brynje 218:
 
 
0 kommentarer