Dåliga domare

 
Har du hört talas om dåliga domare? Domare som inte vet vad de håller på med, domare som dömer dåligt, är orättvisa eller till och med har bestämt sig i förväg? 
 
Ibland kan man läsa på sociala medier om hur fel och dålig bedömningen var. Någon känner behov att ta ut sin besvikelse. Och några till hejar på, fyller i och lägger till. 
 
Funktionärerna var nog också dåliga, gjorde inte sitt jobb. Eller lade sig i domsluten. Klart att det blev den där som vann då. Igen. 
 
Känner du igen detta? Vare sig man ägnar sig åt utställning av hästar eller hundar, eller för den delen vilken bedömningssport som helst, som dressyrridningen eller något annat, så tror jag tyvärr att alldeles för många har sett kommentarer av detta slag. 
 
Och det är klart att domare inte är ofelbara. De är bara människor, som har olika erfarenhet och i viss mån lite olika preferenser.  Men nästan varenda en gör alldeles säkert så gott de kan. De vill vara rättvisa, göra rätt och bra. 
 
Jag tycker inte alls att det är kul att dela ut låga poäng. Det är mycket roligare när man får ta fram de högsta betygen.  Men det handlar inte om att vara snäll eller elak. Det handlar om att vara rättvis, mot de kriterier som finns och mot alla som är med. Varje betyg ska kunna motiveras. Både de höga och de låga. Att ge alla höga poäng skulle ju inte vara rättvist mot de bästa. 
 
Ibland blir jag också besviken. Som när en fin individ inte får chansen att göra sig själv rättvisa. För att den inte är i rätt skick eller inte visas så att den får de bästa möjligheterna. Jag försöker ge en chans till. Eller ibland ge råd på vägen. Men samtidigt måste alla få en likvärdig bedömning och samma chanser. Och jag kan inte ge högre betyg än vad jag ser. 
 
Jag vet att den som fått höga betyg tidigare blir besviken om det blir mindre idag. Men för min bedömning får det inte spela in. Jag ska döma det jag ser. Annars vore det ju heller ingen ide att komma åter med en individ som fått låga poäng tidigare. Förresten minns jag inte alls alla som jag dömt. Så med dåligt minne finns ingen annan lösning än att vara så rättvis som man kan. Döma det man ser efter de kriterier som finns. 
 
Självklart ska det finnas en linje, och en standard att följa. Som domare arbetar vi också en hel del med att sträva efter att vara någorlunda kalibrerade. Men domare kommer ändå alltid att vara lite olika. Kanske är det inte ens så enkelt att den som ger lite lägre poäng är sämre? Den kan ha sett och beskrivit viktiga saker som förbisetts tidigare. 
 
Och framför allt; när du anmälde din häst (eller hund) så godtog du också att låta den aktuella domaren döma den. Det är ditt val om du vill vara med eller låta bli. 
 
Det är ditt jobb att presentera din häst så bra du kan. Det är domarens jobb att bedöma den rättvist. Och sedan har vi alla andra fantastiska funktionärer. Utan dem skulle det faktiskt inte bli något alls. De lägger många gratistimmmar på att fixa priser, ställa i ordning banor och kataloger, uppdatera hemsidor, skriva protokoll och se till att det finns fika. 
 
Jag tror att alla, både funktionärer och deltagare verkligen gör så gott de kan. Om de någon gång skulle missa så erbjud en hjälpande hand, om du kan bättre. Att skälla på folk på sociala medier gör dem sällan bättre. Snarare blir de ledsna och gör något annat på sin lediga tid. I värsta fall har vi då inga utställningar och tävlingar att åka till. Fundera på det innan du skriver arga kommentarer nästa gång. 
 
Och så kom ihåg att hur det än gick så har du ju samma fina häst med dig hem. Även om exteriör är viktigt, så finns det ju så mycket mera. Som bästa temperamet till exempel.
 
 
1 kommentar
Ann-Charlott

Det som är spännande är också i en del fall, att den domare som gett högst poäng är den som kan och vice versa. Man får sällan konstiga kommentarer om det blir högre poäng än vanligt! 😃

Svar: Möjligen av den som blev slagen ;-)
Helena